fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora može računati na pomoć Italije na reformskom putu

Crna Gora može računati na pomoć Italije na reformskom putu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u prethodnom periodu postigla napredak, čime su stvoreni uslovi za novi zamah u reformskom procesu, i može računati na pomoć Italije u procesima reformi i pristupanja Evropskoj uniji (EU), posebno u oblastima iz poglavlja 23 i 24.

To je saopšteno na radnom doručku ministara pravde, vanjskih i unutrašnjih poslova, Andreja Milovića, Filipa Ivanovića i Danila Šaranovića sa italijanskim kolegama Karlom Nordijem, Antoniom Tajanijem i Mateom Pjantedozijem.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju crnogorskih ministarstava pravde, vanjskih i unutrašnjih poslova, sagovornici su ukazali na napredak koji je Crna Gora postigla u prethodnom periodu, kompletiranjem sastava Ustavnog suda i Sudskog savjeta, izglasavanjem vrhovnog državnog tužioca i imenovanjem glavnog pregovarača sa EU.

Time su, kako su istakli, stvoreni uslovi za novi zamah u reformskom procesu, koji će omogućiti kvalitetnu i brzu implementaciju reformi u brojnim oblastima.

„A posebno kada je riječ o unapređenju vladavine prava i borbi protiv korupcije, kao i doprinijeti bržem okončanju pregovaračkog procesa sa EU”, kaže se u saopštenju.

Italijanski ministri su poručili da Crna Gora može računati na punu pomoć Italije na reformskom putu, dodajući da postoji spremnost da se podijele znanja i iskustva koja bi značajno unaprijedila kvalitet reformi.

„Kada je riječ o pregovaračkom procesu, dodali su da će Italija nastaviti da pruža snažnu podršku našoj državi, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24, ali i izrazili uvjerenje da će Crna Gora postati prva naredna članica Unije”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku ocijenjeno da Crna Gora i Italija njeguju prijateljske, sadržajne i istorijski bliske veze, koje će se u narednom periodu dodatno produbiti jačanjem saradnje u oblastima od obostranog značaja.

Kako je saopšteno, radnom doručku su prisustvovali i predsjednik italijanske Nacionalne agencije za antikorupciju (ANAC) Đuzepe Busia, državni tužilac za borbu protiv mafije Đovani Melilo, kao i komandant Finansijske policije Andrea de Đenaro.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...