fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaBečić: Vraćeno povjerenje građana u institucije

Bečić: Vraćeno povjerenje građana u institucije

Podgorica, (MINA) – Postizanje političke stabilnosti i smirivanje tenzija u društvu jedan je od najznačajnijih rezultata u prvih sto dana rada Vlade, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

Iz Vlade je saopšteno da je Bečić, u razgovoru sa predstavnicima tink tenk organizacija iz Evrope, kazao da je vraćeno povjerenje građana u crnogorske institucije.

Navodi se da je Bečić, kao jedan od najznačajnijih rezultata koje je Vlada postigla u proteklih sto dana, izdvojio postizanje političke stabilnosti i smirivanje tenzija u društvu.

“Što je omogućilo sprovođenje reformi u pravosuđu deblokadom ključnih institucija koje su nakon više godina izašle iz v.d. stanja”, kaže se u saopštenju.

Bečić je, kako se navodi, ukazao i na to je da je obezbijeđen i sproveden demokratski i evropski popis stanovništva.

“Rezultati koje smo postigli umnogome su nadišli mnoga očekivanja i definitivno da smo u prvih sto dana opravdali ukazano povjerenje građana da rukovodimo društvenim procesima u Crnoj Gori”, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, pored toga što je uspostavljena puna funkcionalnost i legitimnost Ustavnog Suda, Sudskog savjeta, VDT-a i Centralne banke, to su zapravo bili neki od najvažnijih koraka ka vraćanju povjerenja građana u crnogorske institucije.

To je, kako je dodao, proces koji se ne može završiti preko noći i koji ne zavisi od jednog čovjeka.

“Svi imamo odgovornost da damo doprinos, jer jake institucije, građanski snažno i pomireno društvo, ekonomski socijalno uzdignuti građani, kao i očuvanje i unapređenje dostignutih društveno-političkih sloboda jesu temelji vječnosti i zalog za budućnosti svih nas i onih koji će nas naslijediti”, istakao je Bečić.

Bečić je, kako se navodi, ukazao na odlične rezulatate postignute u sektoru bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, konkretni rezultati proizilaze iz svakodnevne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, u odličnoj saradnji sa tužilaštvom.

Oni su, kako je kazao Bečić, najbolji odgovor na političke performanse kojima se u jednom dijelu javnosti pokušavala stvoriti pogrešna percepcija stanja u bezbjednosnom sektoru.

“Sa ciljem minimiziranja ostvarenih uspjeha i usporavanja reformskih procesa”, naveo je Bečić.

On je dodao da su rezultati najbolji odgovor na sve opstrukcije i pokušaje skretanja pažnje sa suštine.

“Ali i školski primjer partnerskog odnosa i kvalitetne saradnje između sektora bezbjednosti, SDT-a i drugih nadležnih tužilaštava”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, zajedničke aktivnosti su dokaz da u Crnoj Gori više nema zaštićenih, ni nedodirljivih.

“Ne interesuje nas kako se neki pojedinac ili kriminalna grupa zove, jer nemamo obavezu prema bilo kome, osim prema našoj državi i njenim građanima. Drago mi je da smo to po ko zna koji put potvrdili i djelima”, naveo je Bečić.

On je kazao da će Crna Gora iskoristiti veliku evropsku šansu koja joj se ukazala.

“Svi kapaciteti Vlade su podignuti i usmjereni sa ciljem da dobijemo IBAR odnosno ispunjenost privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, a odmah nakon toga i krenemo sa zatvaranjem poglavlja”, naveo je Bečić.

On je naglasio da Crna Gora nezaustavljivo korača ka statusu 28. članice Evropske unije.

“I hvala vam, kao uglednim tink tenk organizacijama i našim partnerima iz Berlina, Pariza, Haga, Brisela i drugih gradova i zemalja, što nam pomažete na tom putu”, zaključio je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...