fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: U fokusu koalicije konfiskacija nelegalno stečene imovine

Abazović: U fokusu koalicije konfiskacija nelegalno stečene imovine

Podgorica, (MINA) – Konfiskacija nelegalno stečene i imovine nedokazivog porijekla, kao i osnivanje fonda za raspolaganje oduzetom imovinom, biće u fokusu koalicije Hrabro se broji, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Kako je saopšteno iz koalicije Hrabro se broji, Abazović i nosilac liste Aleksa Bečić su, na konferenciji za novinare, predstavili program “Hrabro se broji i tek će se brojati”.

“Abazović je saopštio da će u fokusu koalicije Hrabro se broji, kao nosećeg stuba naredne, 44. Vlade, biti konfiskacija nelegalno stečene i imovine nedokazivog porijekla i osnivanje fonda za raspolaganje oduzetom imovinom”, navodi se u saopštenju.

On je kazao da će osnovati fond pravde, kojim bi se oteto vratilo u budžet države i svih građana.

Bečić i Abazović su istakli da će se osnovati fond “Stan za sve”, za koji će država obezbijediti početni kapital od 20 miliona EUR, kako bi svako mogao da riješi stambeno pitanje, a prije svih mladi bračni parovi i osjetljive kategorije društva.

Stanovi bi se, kako su objasnili, gradili na državnom zemljištu, a kroz privatno-javno partnerstvo bi se prodavali građanima po cijeni izgradnje.

“Svima krov, graditeljima posao, država posrednik”, naveo je Abazović.

Bečić je poručio da je pred njima mukotrpan rad u reformisanju sudstva u Crnoj Gori, što dovodi do političke stabilnosti u društvu.

On je istakao da očekuje podršku od jedinih saveznika te kolacije – građana.

Bečić je rekao da su u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije spremili konkretan plan.

Kako je kazao, da bi omogućili političku stabilnost, prvo im je potrebna velika pobjeda 11. juna.

Bečić je naveo da nema ruke pravde u punom obimu i kapacitetu bez političke stabilnosti.

“Treba nam, dragi građani, velika podrška 11. juna da bi konačno mogli da reformišemo sudstvo u Crnoj Gori i da Sudski savjet, koji je u VD stanju punih devet godina, konačno počne da funkcioniše u punom kapacitetu i da ozdravi kao što je ozdravilo tužilaštvo”, naglasio je Bečić.

Kako je rekao, oni idu sa parolom “dostojavnstvo radnicima, a ne dostojanstvo tajkunima”, “kako je bilo 30 godina u crnogorskom društvu”.

Bečić je kazao da će podizati životni standard i da će čuvati dostojanstvo, posebno radnika u privatnom sektoru.

“Poštovaće se zakon, prava radnika i vratiće se karakter, dignitet i dostojanstvo radničkoj klasi, jer bez jake radničke klase nema ni jakog i stabilnog stuba koji treba da bude jedan od nosećih stubova vječnosti Crne Gore”, istakao je Bečić.

Kako se navodi, Bečić i Abazović predložiće i Zakon o otplati duga fizičkim licima, dodajući da građani ne smiju da budu sami.

Oni su, govoreći o finansijskoj podršci bivšim radnicima koji nijesu stekli otpremninu, kazali da ta nepravda ne smije da traje i da će svi radnici koji nijesu stekli otpremninu dobiti novčanu podršku.

Na taj način, prema njihovim riječima, biće ispravljena nepravda prema žrtvama “kumovske tradicije”.

Abazović i Bečić su najavili nastavak procesa legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Kako su naveli, legalizovaće objekte u roku od pet godina, građani će legalizaciju moći da plaćaju u ratama od 15 do 30 godina, a država će prihodovati 150 miliona EUR.

Abazović je predstavio infrastrukturne projekte za koje će se koalicija Hrabro se broji zalagati u novoj vladi.

To su, kako je rekao, nastavak gradnje auto-puta, početak gradnje jadransko-jonske saobraćajnice i mosta na Bojani.

Abazović je kazao da će se ta koalicija zalagati za završavanje skijališta koje povezuje Kolašin, Mojkovac i Berane, za tunel Plav – Dečani, valorizaciju Bogićevice, za aerodrome u Beranama i Tivtu.

“Prioriteti će biti i unapređenje puta Podgorica-Nikšić-Foča-Sarajevo, kao i uspostavljanje cargo aerodroma na Kapinom polju u Nikšiću. Sljedeća Vlada počeće i sa kampanjom “Montenegro – Crna Gora 365” koja će učiniti da imamo turizam tokom čitave godine”, naveo je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije