fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Đukanović nema mogućnost da raspusti parlament

Abazović: Đukanović nema mogućnost da raspusti parlament

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, po Ustavu, nema mogućnost da raspusti parlament, rekao je premijer Dritan Abazović.

Abazović je na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše nezvanične najave da bi Đukanović mogao da raspusti parlament, kazao da u Ustavu nema „tog spornog člana“.

“Ustav je vrlo jasan i on (Đukanović), po Ustavu, tu mogućnost nema. Imao bi je da je dao mandat (lideru Demosa Miodragu) Lekiću u septembru, i da je Lekiću isteklo 90 dana”, rekao je Abazović.

Kako je naveo, predsjednik ukazom proglašava zakone, ali to ne znači da ih on piše ili donosi, već to čini Skupština.

“On (Đukanović) bi, da je mogao ukazom, vjerovatno taj ukaz primijenio u septembru kad se odlučio da ne da mandat”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, tada bi vjerovatno bio logičan momenat da Đukanović donese ukaz i zakaže vanredne parlamentarne izbore.

“Moguće je da će ići u kršenje zakona. Mislim da to nije dobro, ali da sačekamo. Po mom sudu, Ustav je jasan i ta mogućnost u ovoj situaciji ne postoji”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li će u 44. Vladi tražiti sektor bezbjednosti, on je rekao da je preokupacija Vlade da se staraju da se budžet i ostala zakonska rješenja realizuju.

Abazović je rekao da je stvar pregovora kako će da izgleda naredna Vlada, dodajući da treba da vide šta je predmet razgovora i koja je pregovaračka platforma.

Upitan da li vidi sebe na čelu sektora bezbjednosti, on je odgovorio da će se to vidjeti.

“Da li ja personalno treba da budem tu ili neko od mojih saradnika, to ćemo vidjeti, ali nijesam vidio da je to neko problematizovao ijednog sekunda. Mislim da je tu vrlo jasna situacija, međutim treba da vidimo sav razvoj događaja i naravno komunikaciju sa našim međunarodnim partnerima”, naveo je Abazović.

On je kazao da resor bezbijednosti nije kao drugi, dodajući da treba da se nađe dobar balans.

Upitan do kada će trajati pergovori o fomriranju nove vlade, on je odgovorio da će, kad se budu formalizovale stvari, biti potreban i jedan vremenski period novom mandataru da obavi konsultacije.

“Ne mislim da je to predaleko, ali ni da će biti prebrzo. Nikakvu vrstu žurbe ne treba sad gurati u prvi plan”, dodao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...