fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodržavaju arheološka istraživanja

Podržavaju arheološka istraživanja

Podgorica, (MINA) – Kompanija Brskovo Mine donirala je 17,5 hiljada EUR kao podršku za unapređenje arheoloških istraživanja srednjovjekovnog grada Brskovo, koji je u regionu nekada bio poznati trgovački, rudarski i zanatski centar.

Iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore zahvalili su se kompaniji Brskovo Mine za finansijsku podršku koja će, omogućiti nastavak programa arheološkog iskopavanja Brskovo Doganjice, koji je počeo 2017. godine.

Rukovodilac istraživanja, iz Centra, Miloš Živanović, kazao je da je arheološko istraživanje Brskova izazovno zbog kompeksnog predjela u kojem se lokalitet nalazi, radu na nekoliko udaljenih lokacija, kao i lošeg stanja većine sačuvanih arheoloških struktura i da je zato održavanje kontinuiteta radova veoma značajno.

“Već pet godina imamo fenomenalne nalaze koji postepeno otkrivaju sakrivenu istoriju i tradiciju ovog regiona”, rekao je Živanović, saopšteno je iz kompanije Brskovo Mine.

Ističe se da je su ove godine pronađeni srebrni novčići, zlatni vez, kosti medvjeda, vuka i konja, kao i drugi predmeti od istorijskog značaja za to područje.

Izvršni direktor kompanije Brskovo Mine, Richard Boffey, rekao je da je saradnja sa arheolozima i institucijama na njihovim istraživanjima nekadašnjeg grada i rudarskog područja važna za dokumentovanje duge istorije i tradicije regiona Brskova i im je drago što mogu podržati tako značajne radove.

Iz kompanije Brskovo Mine, kazali su da je u srednjem vijeku, Brskovo bio ekonomski centar šireg područja.

Navodi se da je sredinom trinaestog vijeka tu otvoren rudnik za čije su potrebe došli i naselili se njemački rudari, poznatiji pod imenom Sasi.

“Rudnik Brskovo je bio slavan u regionu i imao je male rudarske operacije srebra, kao i kovnicu u kojoj su se proizvodile kovanice zvane „Grossi de Brescova”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je uprkos ruraloj lokaciji, Brskovo imalo proizvodnju i prihode na nivou velikih gradova na obali Jadrana.

“Njegov značaj se ogledao i u tome što su članovi najistaknutijih dubrovačkih i kotorskih porodica živjeli u Brskovu”, ističe se u saopštenju.
(kraj) žug

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije