fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška Crnoj Gori da postane sljedeća članica EU

Podrška Crnoj Gori da postane sljedeća članica EU

Podgorica, (MINA) – Evropska integracija Zapadnog Balkana biće u fokusu rada Savezne Vlade Njemačke, poručeno je sa sastanka rukovoditeljke radom Ministarstva evropskih poslova Ane Novaković Đurović sa Parlamentarnom grupom za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na sastanku je saopšteno da to potvrđuje i činjenica da je ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok evropsku integraciju regiona uvrstila među tri ključna prioriteta svog rada.

Tomas Haker iz Slobodarske partije kazao je da Crna Gora mora raditi na izgradnji institucija, posebno pravosudnih, i napredovati u oblasti vladavine prava kako bi zadržala mlade ljude, ali i privukla investitore.

„Ovdje smo da upoznamo Crnu Goru i nađemo način kako da vas podržimo da postanete sljedeća članica Evropske unije (EU)“, naveo je Haker.

On je dodao da je jako važno da crnogorski parlament izabere ne manje od četiri sudije Ustavnog suda, kako bi taj sud mogao normalno da funkcioniše i donosi odluke.

Kako je pojasnio, to je posebno značajno s aspekta predstojećih predsjedničkih izbora.

On je najavio češće posjete predstavnika Bundestaga jer je, kako je dodao, Njemačka Vlada obećala da će pratiti Crnu Goru na njenom putu ka EU.

„Mi smo, kao poslanici Bundestaga, u obavezi da se više posvetimo Crnoj Gori“, poručio je Haker.

Novaković Đurović je upoznala njemačke parlamentarce sa trenutnom situacijom u oblasti evropske integracije, posebno u dijelu vladavine prava i zaštite životne sredine.

Ona je rekla da je vladavina prava preduslov za sve ostale procese u društvu, a kompletiranje najvažnijih institucija osnova za iskorak na tom polju.

„Očekujem da će Skupština izglasati sve sudije Ustavnog suda jer smo svi svjesni koliko je to važno za ubrzanje svih ostalih reformi u društvu“, kazala je Novaković Đurović.

Ona je dodala da je Vladi značajna podrška, ali i konstruktivna kritika, koju dobija od EU institucija, ali i država članica.

Novaković Đurović je naglasila da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU i da u tom pravcu nema i neće biti nikakvih promjena.

Ona je rekla da je Crna Gora, u odnosu na svoje kapacitete, pokazala da je veliki prijatelj Ukrajine.

„Određeni procenat vojnog budžeta je usmjeren za pomoć Ukrajini, a produžene su i mjere za podršku izbjeglicama iz te zemlje, a njih je u Crnoj Gori trenutno preko sedam hiljada“, kazala je Novaković Đurović.

Parlamentarna grupa za jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga boravi u posjeti Crnoj Gori u okviru regionalnog obilaska, koji uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Delegaciju čine predsjednik grupe Bundestaga Josip Juratović iz Socijaldemokratske partije Njemačke i njegovi zamjenici poslanik Zelenih Boris Mijatović, kao i Haker.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije