fbpx
NaslovnicaCrna GoraPlavim vozom do umjetnički najznačajnijih spomenika

Plavim vozom do umjetnički najznačajnijih spomenika

Nikšić, (MINA) – Izložbu “Plavi voz” na kojoj je prikazano 11 fotografija umjetnički najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata, sa fokusom na futurističke spomenike sa područja Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), publika će moći da pogleda u foajeu Nikšićkog pozorišta do kraja septembra.

Riječ je o izložbi koja se paralelno održava u u Nikšiću, Beogradu i Sarajevu u okviru projekta “Putevima Maršala” i regionalne rute Put balkanskih spomenika, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

Kustos izložbe, Petar Šundić, saopštio je da je cilj tog projekta da se ukaže na ambiciozne arhitektonske i umjetnički sofisticirane spomenike, sa izuzetnom simboličkom i umjetničkom vrijednošću, a koji su, kao zajedničko kulturno nasljeđe, često bili marginalizovani.

“Ideja projekta je da se napravi ekonomski održiva turistička ruta koja će povezati značajne lokalitete iz Drugog svjetskog rata. Pored ekonomskog značaja, projekat ima i aspekt udruživanja stanovnika tri bivše jugoslovenske republike koje će zajednički raditi na valorizaciji i stvaranju turističkog proizvoda na osnovu spomenika i memorijalnih kompleksa iz tog perioda”, obrazložio je Šundić.

Prema njegovim riječima, namjera im je da se kroz taj regionalni projekat promoviše turizam kroz zajedničke regionalne i avanturističke rute, kako bi se doprinijelo rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana.

U sklopu izložbe “Plavi voz”, iz Crne Gore predstavljeni su spomenici pod Trebjesom u Nikšiću, Jasikovac iz Berana i Žabljaka, a sa prostora Srbije Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice).

Iz BiH prikazani su spomenici Spomen park Vrace u Sarajevu, Nacionalni park (NP) Sutjeska na Tjentištu u opštini Foča, NP Kozara u Prijedoru, Partizansko groblje iz Mostara i Smetovi iz Zenice.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Bato Mirjačić, naveo je da je na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) napravljeno više od 15 hiljada spomenika koje bi, kako je saopšteno, trebalo spojiti u jednu veliku zbirku.

Mirjačić je podsjetio da su autori brojnih monumentalnih spomenika i spomen obilježja poznati vajari i arhitekte sa prostora bivše SFRJ i svijeta, Dušan Džamonja, Bogdan Bogdanović, Miodrag Živković, Alija Kuč, Rade Stanković, Jovan Soldatović, Vladimir Dobrović, Aleksandar Đukić, Branko Bone, Vojin Stojić i brojni drugi.

U Crnoj Gori projekat “Tragovima Maršala” realizuje Nevladina organizacija (NVO) „Pro Futuro“ iz Nikšića, u BiH Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava “Sprofondo – Thalia” iz Sarajeva, a u Srbiji “Centar za istraživanja i studije turizma” iz Novog Sada.

U okviru izložbe prikazan je i kratak film “Stopama Maršala”.

Najčitanije