fbpx
NaslovnicaCrna GoraPirc Musar: Slovenija iskren prijatelj i saveznik Crne Gore na evropskom putu

Pirc Musar: Slovenija iskren prijatelj i saveznik Crne Gore na evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Slovenija snažno podržava dalji evropski put Crne Gore i uvijek je spremna da joj pomogne, poručila je slovenačka predsjednica Nataša Pirc Musar.

Ona je, na konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem na Cetinju, kazala da će Crna Gora u Sloveniji uvijek imati iskrenog prijatelja.

„U Sloveniji, koja je već 20 godina članica Unije, Crna Gora ima iskrenog prijatelja i saveznika koji jako podržava njen dalji evropski put i uvijek je spremna da pomogne“, rekla je Pirc Musar.

Kako je navela, Slovenija zna da je za ispunjavanje vanjskopolitičkih ciljeva potrebna velika pažnja, strpljenje i da mora postojati jedinstvo unutar, ali i van države.

Pirc Musar je kazala da su članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO bili glavni ciljevi Slovenije i da Crna Gora ima istu viziju.

“U sadašnjim zahtjevnim i nestabilnim odnosima u svijetu ne smijemo zaboraviti na Zapadni Balkan. Ako Zapadni Balkan bude stabilan, biće i Evropa”, kazala je Pirc Musar.

Ona je rekla da države moraju postići standarde EU, usvojiti određene reforme i poštovati usvojene dogovore, a EU primjerom pomagati državama Zapadnog Blakana.

“Osjećaj zaboravljanja na pridruživanje može dovesti do nestabilnosti i ohladiti međususjedske odnose”, rekla je Pirc Musar i dodala da se unutar Unije osjeća naklonost prema Crnoj Gori.

Na pitanje da li Crna Gora može postati članica EU do 2028. godine, Pirc Musar je rekla da je „pravedno imati takve ciljeve“ i će Slovenija biti srećna ako se to desi.

„Svi koji se žele priključiti EU moraju ispuniti sve uslove. To smo morali i mi, i to čeka sve države Zapadnog Balkana. Iz godine u godinu je sve teže, ali mi je drago da je Crna Gora u zadnjih godinu i po postala svjesna da najviše od nje zavisi ubrzanje tog puta“, rekla je Pirc Musar.

Ona je kazala da i EU mora biti glasnija i slati jasnije signale da želi da primi Crnu Goru.

Milatović je kazao da njegova posjeta Sloveniji u prethodnoj godini, koja je bila jedna od prvih zvaničnih posjeta, ne predstavlja slučajnost, već upravo znak posvećenosti izgradnji snažnih partnerskih odnosa.

Kako je rekao, Slovenija je iskren prijatelj Crne Gore i dugogodišnji zagovornik njene evropske perspektive, a svojevremeno se zalagala i za učlanjenje Crne Gore u NATO.

“Slovenija je bila, jeste i uvjeren sam da će nastaviti da bude najsnažniji zagovornik učlanjenja Crne Gore u EU”, rekao je Milatović.

On je poručio da Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima i afirmaciji evropskih vrijednosti na Balkanu.

Prema riječima Milatovića, u trenutku kada proces evropskih integracija Crne Gore dobija novu ubrzanu dinamiku, podrška prijateljskih zemalja i prijatelja proširenja, poput Slovenije, od posebne je važnosti.

Milatović je kazao da ga raduje što će Pirc Musar moći lično da se uvjeri u posvećenost Crne Gore demokratskom razvoju, sprovođenju reformskih procesa u oblasti vladavine prava.

“Ali i težnjama da diversifikujemo ekonomiju i unaprijedimo ekonomsku aktivnost, kako bi učinili Crnu Goru bližom EU”, dodao je Milatović.

On je rekao da su slovenačko iskustvo i znanje o zahtjevima, procedurama i izazovima s kojima se Crna Gora trenutno suočava na putu evropskih integracija, tehnička i finansijska podrška i savjeti, od velike pomoći Crnoj Gori u ispunjavanju kriterijuma za punopravno članstvo u EU.

Milatović je kazao da su dogovorili potpisivanje Programa razvojne saradnje između Crne Gore i Slovenije za period 2024-2025, u okviru kojeg će slovenačka strana opredijeliti značajna razvojna sredstva podrške Crnoj Gori.

“Nije manje važan ni prijateljski glas Slovenije unutar Unije, posebno u okviru Grupe prijatelja Zapadnog Balkana, koji pomaže Crnoj Gori da dalje napreduje”, rekao je Milatović.

On je kazao da Slovenija nije samo jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Crne Gore, već zemlja na koju Crna Gora treba da se uugleda u razvojnom smislu.

Milatović je istakao Sloveniju kao uzor svim zemljama koje teže pristupanju EU jer, kako je rekao, pruža model za postizanje stabilnosti, ekonomskog prosperiteta, posvećenosti održivom razvoju, jednakih šansi za sve i pravne sigurnosti.

“Zalažem se za to da naša ekonomija, životni standard naših građana, standard u vladavini prava i zaštiti životne sredine do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkim”, rekao je Milatović.

Prema njegovim rijelima, prijateljski odnos i snažna podrška Slovenije evropskom putu Crne Gore uliva optimizam da Crna Gora ima šansu da ostvari ovaj cilj.

Milatović je kazao da će, uz podršku Slovenije, Crna Gora ove godine biti domaćin regionalnog procesa Brdo – Brioni, čiji je glavni cilj puna integracija regiona zemalja Zapadnog Balkana u EU.

On je rekao da je Crna Gora podržala Sloveniju ka njenom sadašnjem članstvu kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao i da očekuje slovenačku podršku crnogorskoj kandidaturi za period 2026-27. godina.

Milatović je rekao da otvoren i intenzivan politički dijalog između Crne Gore i Slovenije prati i konstruktivna bilateralna saradnja na poljima odbrane, ekonomije, zdravstva, nauke, kulture i sporta.

On je kazao da se ekonomska saradnja Crne Gore i Slovenije temelji na značajnim slovenačkim investicijama, od kojih je izdvojio ulaganja u turizam, putnu infrastrukturu, te bankarski i sektor osiguranja.

“Na zajedničku inicijativu Pirc Musar i mene, i u saradnji sa privrednim komorama Crne Gore i Slovenije, u četvrtak ćemo otvoriti Poslovni forum Crna Gora – Slovenija. Namjera nam je da doprinesemo novom investicionom ciklusu i dodatno većoj trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje”, rekao je Milatović.

On je ukazao da je Slovenija, zajedno sa Francuskom, podržala i osnivanje Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost sa sjedištem u Podgorici, koji će, prema aktuelnim planovima, biti otvoren ove godine.

Milatović je, na pitanje da prokomentariše izvještaj Stejt departmenta, rekao da Crna Gora u prethodnih par godina bilježi demokratsku konsolidaciju i transformaciju.

„Smatram da smo postali demokratski zrelije društvo i čini mi se da kod donosilaca odluka postoji politička volja da se odgovori na neke izazove koji su u Crnoj Gori postojali u prethodnom periodu“, dodao je Milatović.

On je rekao da je zadovoljan trendom demokratskog razvoja, iako je u nekim segmentima moglo bolje.

„Sada je na donosiocima odluka da dodatno pokažu vidljive rezultate i da ne postoji nepododuranje između riječi i djela“, rekao je Milatović navodeći da u prethodnom periodu retorika nije u potpunosti odgovarala određenim djelima.

Na pitanje da li bi Crna Gora trebalo da sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, Milatović je rekao da je državni stav po pitanju Srebrenice poznat.

„Da li je Vlada promijenila mišljenje u odnosu na državni stav, to je pitanje za Vladu“, rekao je Milatović.

Pirc Musar je kazala da pitanje Srebrenice nije lako, ali da su sudske odluke označile to kao genocid.

„Takva priznanja i pogledati istini u oči je veoma značajno ako želite da ljudi između sebe budu prijatelji. To su stvari koje nas mogu razdvajati 100 godina, ali mladi to ne zaslužuju“, istakla je Pirc Musar.

Milatović i Pirc Musar su u dvorištu Rezidencije na Cetinju zasadili drvo koje simbolizuje trajno prijateljstvo između dva naroda.

Oni će posjetiti spomenik Partizanu borcu, gdje će Pirc Musar položiti vijenac, kao omaž zajedničkoj istoriji i vrijednostima antifašizma koje dvije zemlje baštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...