fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Stanje u oblasti slobode i nezavisnosti medija zabrinjavajuće

Picula: Stanje u oblasti slobode i nezavisnosti medija zabrinjavajuće

Podgorica, (MINA) – Stanje u oblasti slobode i nezavisnosti medija u Crnoj Gori je zabrinjavajuće, i mora se unaprijediti, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da su se prilikom izrade izvještaja o napretku Crne Gore trudili da zaista daju uravnoteženu ocjenu stanja u državi.

“Volio bih sada iskoristiti priliku i naglasiti i nužnost unaprjeđenja situacije u području slobode i nezavisnosti medija koje zabrinjava i koje je i u zadnjih pet izvještaja Evropske komisije (EK) ocijenjeno bez napretka”, kazao je Picula.

On je rekao da su, prateći situaciju u pravosuđu, tužilaštvu i javnoj upravi, stekli realan utisak o ograničenom napretku.

Picula je istakao da su, prije svega, to pitanja nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti sudija, kako se navodi i u preporukama GRECO-a objavljenim u februaru prošle godine.

“S naglaskom na sastav Sudskog savjeta, kao tijela kojem je glavni zadatak očuvanje nezavisnosti i autonomije sudijske profesije, gdje bi bar pola članova trebalo da budu sudije, a ministar pravosuđa ne bi smio biti član tog tijela, kao i da kriterijumi za odabir članova i dalje nijesu jasni”, kazao je Picula.

On je dodao da Crna Gora posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje nezavisnosti sudija i tužilaca.

“Treba ih nadograđivati, pa je takav i slučaj s postizanjem međustranačkog dogovora o ključnim imenovanjima sudija i tužilaca, nadovezujući se na pregovaračka poglavlja 23 i 24, umjesto da se vanrednim postupcima dovodi u pitanje ionako ograničeni dosadašnji napredak”, ocijenio je Picula.

Na pitanje šta treba da bude u fokusu Vlade, kada su u pitanju nedavno najavljene izmjene tužilačkih zakona, on je rekao da bi se, da nije došlo do povlačenja predloga izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, to protumačilo kao nazadovanje.

“Aktuelni Zakon o državnom tužilaštvu je u skladu s evropskim standardima i svako kadriranje koje se pokuša postaviti usvajanjem novog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, a koje ne bi bilo u skladu s evropskim standardima, slalo bi krivu poruku o namjerama sada vladajuće crnogorske koalicije”, kazao je Picula.

On je pozdravio to što je crnogorska Vlada zatražila mišljenje stručnjaka iz Venecijanske komisije na nacrt zakona.

“To je i u skladu s preporukama institucija Evropske unije (EU), jer je takve izmjene zakona i uopšteno osjetljiva pitanja iz domena pravosuđa potrebno donositi u skladu s najboljim evropskim standardima i uz sveobuhvatne konsultacije”, kazao je Picula.

Na pitanje koliko je važno izbjeći politički revanšizam u postizbornom kadriranju, on je odgovorio da razumije želju vladajuće većine da se krene u korijenite promjene, ali da smatra da pri tome treba postupati što racionalnije.

“Rekordni izlazak građana Crne Gore na parlamentarne izbore je bio znak da građani žele promjene i korekciju dosadašnjeg načina vladanja. Vjerujem da je te odgovornosti svjesna i aktuelna vladajuća koalicija”, kazao je Picula.

On smatra da je jedini način da se javna uprava reformom unaprijedi postavljanje potpuno profesionalnih, meritokratskih načela za primanje i napredovanje.

Picula je rekao da se po tom Crna Gora, država koja se nalazi u visokom stadijumu pregovora o članstvu, ne bi trebala razlikovati od prakse u EU, navodeći da uvijek treba težiti potpunoj profesionalizaciji javne uprave.

“Hoće li doći prije do profesionalizacije ili revanšizma? Volio bih da se odvija prva opcija, jer bi revanšizam sigurno povećao napetosti u Crnoj Gori u kojoj i ovako trenutno vladaju višestruko složeni odnosi na političkoj sceni, gdje su linije rasjeda višestruke, pa je i kohabitacija zahtjevniji i složeniji proces”, naveo je Picula.

On je rekao da bi više od 76 odsto podrške pristupanju i više od 80 odsto građana koji imaju pozitivan stav prema EU morali svakoj političkoj opciji u Crnoj Gori biti jasan putokaz kojim smjerom ići.

“Prije svega, očekujem od Vlade Crne Gore, nakon ovih stotinjak dana uhodavanja, da odgovorno i sistematski pristupi zadatim reformama”, kazao je Picula.

Prema njegovim riječima, iako je Crna Gora prihvatila novu metodologiju o pregovaranju, i dalje će glavni aspekt pregovora ostati poglavlja o vladavini prava.

“Za očekivati je da će Slovenija s nadolazećim EU predsjedavanjem staviti fokus na proširenje, pa je potrebno pripremiti teren za to. Stoga očekujem da Crna Gora nastavi svoj put kao zemlja kandidat koja je ujedno i predvodnik toga puta”, kazao je Picula.

Govoreći o tome koliko se raznorodni politički okvir i kohabitacija, kako unutar nove većine, tako i na relaciji Vlada – predsjednik, mogu odraziti na dalji napredak države, on je naveo da je riječ o politički izazovnoj situaciji, dinamičnoj i složenoj, jer to nije jedina linija na kojoj je potrebna kohabitacija.

“Nije samo riječ o sučeljavanju na relaciji Vlada – Predsjednik Republike ili tanke parlamentarne većine s parlamentarnom manjinom. I sama je vladajuća koalicija vrlo heterogena i zahtijeva ozbiljan napor i kompromise kako bi se održala. Moj je stav da to ne bi smjelo usporavati dalji napredak države”, kazao je Picula.

On je rekao da postoji puno primjera kohabitacije u Evropi i širom svijeta gdje je došlo do relativno uspješne saradnje u mnogim aspektima.

“Ključ je usmjeriti pažnju na bitna politička pitanja za državu, dakle pitanja od nacionalnog interesa, te tamo onda treba tražiti dogovor različitih političkih aktera”, smatra Picula.

On je podsjetio i na hrvatski primjer u vrijeme pregovora o članstvu u EU, gdje su vladajući i opozicija kroz Savez za Evropu uspješno sarađivali i ostvarivali potrebne reforme na putu prema EU.

“Zato i apelujem na građane da vođstvo Crne Gore cijelo vrijeme usmjeravaju prema reformskim rješenjima koja će omogućiti završetak pregovora do kraja mandata ovog sastava EP. Volio bih imati priliku da glasam za vaše članstvo u Uniji”, zaključio je Picula.

On je, upitan da prokomentariše predizbornu situaciju u Nikšiću, i prilično polarizovanu političku scenu, kao i poruke prethodne vlasti o uplitanju drugih država u izborni proces, rekao da je prioritet djelovanje usklađeno sa zakonima, pogotovo od strane političkih aktera, i da sve optužbe treba razjasniti.

“U suprotnom se šalje loša poruka građanima neposredno prije izbora. Crna Gora je zaista snažno polarizovana i smatram da političari trebaju doprinijeti stvaranju okruženja koje bi ublažavalo dodatne konfrontacije”, naveo je Picula.

On je kazao da vjeruje da su građani Crne Gore već zasićeni tim sukobima.

“Sigurno je samo da je nezavisna i jaka Crna Gora, koja sama upravlja vlastitom vanjskom i unutrašnjom politikom ona koja će svim svojim građanima moći donijeti stabilnost i napredak”, smatra Picula.

Prema njegovim riječima, pravo je svake države da spriječi uplitanje vanjskih aktera u izborne i druge političke procese.

“U EU smo i sami borbi protiv stranih uplitanja poklonili puno pažnje i uložili velika sredstva, sve s ciljem sprečavanja vanjskih faktora da novcem i online kampanjama utiču na političke procese u Uniji. Važno je da i sami građani Crne Gore prepoznaju rizik takvih stranih uplitanja”, kazao je Picula.

Najčitanije