fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Skupština će teško izabrati sudije Ustavnog suda

Picula: Skupština će teško izabrati sudije Ustavnog suda

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore sa ovim sastavom, s obzirom na pravila propisana Ustavom, teško će izabrati sudije Ustavnog suda, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

On je, u intervjuu Pobjedi, kazao da smo u Skupštini bili svjedoci presedanu koji zadire u ustavnopravna načela koja baštini Crna Gora.

“Ustavom zaagarantovana ovlašćenja predsjednika ne mogu se mijenjati donošenjem izmjena jednog zakona, već bi za to trebala postojati dvotrećinska većina svih poslanika Skupštine, kako nalaže crnogorski Ustav”, rekao je Picula.

Prema njegovim riječima, čak su i neki članovi tehničke vlade aludirali na nezakonitost postupanja Skupštine.

“Gledajući dvije godine ovog sastava Skupštine, može se zaključiti kako originalna koalicija koja je na izborima došla na vlast, a kojoj se po potrebi pridružuju drugi, očito nije više zainteresovana za nekakav pozitivan pomak prema jačanju institucija i deblokadi pristupnog puta prema članstvu u EU”, kazao je Picula.

Ons matra da se time čini šteta svim građanima Crne Gore.

“U svakom slučaju, ovakvi postupci zadiru u sistem trodiobe vlasti”, ocijenio je Picula.

On je podsjetio da je da je mnogo puta u proteklih nekoliko mjeseci javno govorio o tome kako bi za stabilizovanje političkih prilika u Crnoj Gori najbolje rješenje bili vanredni izbori.

Tako bi se, smatra on, mogla prekinuti skupštinska pat pozicija, a pobjednici bi stekli puni legitimitet za trasiranje jasnog smjera za Crnu Goru.

“A to je vjerujem i dalje evropski smjer, što podržava gotovo tri četvrtine građana zemlje”, kazao je Picula.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije