fbpx
NaslovnicaCrna GoraPicula: Nema argumenata da bi sporazum stare većine razriješio krizu

Picula: Nema argumenata da bi sporazum stare većine razriješio krizu

Podgorica, (MINA) – Dodatna nestabilnost samo bi otežala put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, navodeći da nema argumenata za zaključak da je politički sporazum stare većine efikasan korak u pravcu razrješenja političke krize.

Picula je za Radio Crne Gore kazao da nije siguran da bi takav tip aranžmana donio sa sobom efikasnost u donošenju odluka.

“Ista formacija imala je već priliku, koju nije bila u stanju iskoristiti. Osim toga, barem po najavama, prioritet nove-stare većine je nastavak međustranačkog sukobljavanja, a ne potraga za širim konsenzusom da se riješe nagomilani problemi“, rekao je Picula.

Kako prenosi portal RTCG, on je napomenuo da je u političkom sporazumu potpisanom prošle sedmice pitanje evropskih integracija pri kraju liste prioriteta.

Upitan da li dijeli stav nekih Zapadnih zvaničnika da Vlada koja uključuje Demokratski front (DF) ne može biti partner EU i Sjedinjenih američkih Država, Picula je kazao da je, kada se uzme u obzir odnos DF-a prema evro-atlantskim integracijama i ruskoj agresiji na Ukrajinu, poprilično teško okarakterisati tu opciju kao konstruktivnu, a kamoli partnersku.

On je kazao da se Crna Gora zaista nalazi na prekretnici, dodajući da je protekle dvije godine proces pridruživanja usporen kao i da još od 2017. nijedno poglavlje nije zatvoreno.

“Vrijeme je da se proces pridruživanja ponovo obnovi, da dobije jasan izbornu legitimitet i podršku svih aktera kako bi se ubrzao, a to će biti teško ako sastavljanje Vlade bude zavisilo od stranaka koje ne dijele evropske vrijednosti, niti su saglasne sa vanjskom politikom EU,“ kazao je Picula.

Picula je naglasio da nije dobra poruka što još nema imenovanja u pravosuđu, što bi bio ključan iskorak za napredak na evropskom putu.

„To pokazuje da smo došli do političkog i institucionalnog zastoja situacije. Raspored snaga i nedostatak mjera ne dopuštaju pomake. Brisel je dobro informisan i dobro razumije šta se događa“, naveo je Picula.

On je rekao da najodgovorniji moraju voditi računa da aktuelna kriza međustranačkih odnosa ne preraste u ozbiljnu političku i institucionalnu krizu sa nepovoljnim uticajem na ekonomske prilike.

Prema riječima Picule, šteta je ne iskoristiti priliku, baš u ovim okolnostima koje su povoljnije za približavanje Crne Gore EU sada nego prije dvije godine.

„Važno je zatvarati poglavlja, a ne prostor za prijeko potrebni dijalog u zemlji. Ovaj sastav Evropskog parlamenta je izrazito sklon podržati proširenje koje bi možda najprije obuhvatilo Crnu Goru kao najspremniju u ovom trenutku, ali to ne mora biti tako u narednom sazivu Evropskog parlamenta“, kazao je Picula.

On je napomenuo da će na proširenje dramatično uticati geopolitička situacija, te tok rata u Ukrajini.

„Šansa se najviše pruža Crnoj Gori. Nekim drugim zemljama Zapadnog Balkana drugi su blokirali evropski put, a Crna Gora mora paziti da ga ne blokira sebi samoj“, poručio je Picula.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije