fbpx
NaslovnicaCrna GoraPES ne dolazi na sastanak kod Milatovića

PES ne dolazi na sastanak kod Milatovića

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) neće učestvovati na sjutrašnjem sastanku koji je inicirao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović jer, kako je saopšteno iz te stranke, ne žele da svjedoče prekoračenju ustavnih nadležnosti Milatovića.

Iz PES-a su rekli da je dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, najbolja potvrda da je Crna Gora na pravom putu da bude sljedeća članica Evropske unije (EU) i to je, kako su dodali, najvažnija poruka koju su građani dobili iz Brisela.

“Smatramo da su politički subjekti već pokazali veliku odgovornost prema EU agendi tokom prethodnih mjeseci, što je dovelo do deblokade procesa”, naveli su iz PES-a.

Oni su kazali da je jasan plan puta na daljem toku izvršavanja obaveza.

“A politička stabilnost, koju obezbjeđuje parlamentarna većina, ključna je da se osiguraju uslovi da Crna Gora do 2028. godine bude 28. članica Unije”, dodaje se u saopštenju.

Iz PES-a su kazali da, u tom smislu, izvršna i zakonodavna vlast, kao nosioci ključnih odluka u integrativnom procesu, moraju da nastave snažno djelovanje na ispunjavanju evropske agende i što bržem zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

Oni su rekli da Vlada ima obavezu, ali i institucionalne mehanizme za korespondenciju sa svim relevantnim predstavnicima subjekata međunarodnog prava, a samim tim i EU.

“Predlog Milatovića da okupi političke aktere na temu vanjske politike i međunarodnih odnosa, protivan je ustavnim nadležnostima ovog organa, narušava podjelu vlasti i kao takvo samo je jeftini politički marketing”, smatraju u PES-u.

Prema njihovim riječima, svi politički subjekti, kao i Vlada i Skupština, imaju dovoljno mogućnosti da nesmetano komuniciraju.

“I nije im neophodan niti jedan oblik posredovanja, ili neke međunarodne kurirske službe u vidu institucije predsjednika”, dodaje se u saopštenju.

Iz PES-a su kazali da, sa druge strane, Zakonom o predsjedniku Crne Gore nije predviđen niti jedan oblik komunikacije sličan “ovom koji je Milatović zamislio”.

Oni su rekli da je to i razumljivo jer ne postoji nikakva institucionalna nadležnost predsjednika države da okuplja bilo koga i da informiše o bilo čemu što spada u nadležnost drugih institucija.

“Naročito kad do svih sličnih, a i jasnijih informacija, Vlada može doći vršeći i najosnovnije poslove iz domena svoje nadležnosti”, kaže se u saopštenju.

U PES-u očekuju da Milatović prihvati činjenicu da on nije šef izvršne, a posebno ne zakonodavne vlasti.

Iz te partije su rekli da takvi oblici vršenja vlasti nijesu svojstveni crnogorskom parlamentarnom sistemu.

“U takvoj konstalaciji i vlasti i nadležnosti, nema mjesta za bilo kakvu hijerarhijsku, ili institucionalnu nadležnost predsjednika da, kako su naveli, “obavještava” bilo koga o bilo kojem sastanku, naročito jer to nije činio ni u prethodnim situacijama”, navodi se u saopštenju.

Iz PES-a su kazali i da je Milatović, kroz saopštenja i izjave, cjelokupnu javnost već obavijestio o zaključcima razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta, Šarlom Mišelom.

“Pozdravljamo konstruktivno djelovanje svih činilica društva na EU putu, ali i pozivamo na poštovanje Ustava”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg

Putevi suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i uz...