fbpx
NaslovnicaCrna GoraPažnja na koronavirus da bude podignuta na veći nivo

Pažnja na koronavirus da bude podignuta na veći nivo


Podgorica, (MINA) – Pozornost u Crnoj Gori u vezi sa koronavirusom mora da bude podignuta na najviši nivo zbog importovanog slučaja iz Bosne koji je registrovan u nedjelju, upozorio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je kazao da se u svijetu, a posebno regionu dešavaju nova žarišta, što dodatno obavezuje na odgovoran odnos.

„Iako vodimo uspješnu borbu, još ne možemo proglasiti pobjedu nad virusom. Dok god u svijetu postoje slučajevi zaraze, niko nije siguran“, kazao je Hrapović na konsultativnom saslušanju na sjednici Odboar za zdravstvo, rad i socijalna pitanja.

On je poručio da država ne smije pokleknuti i odustati od svega što je do sada urađeno.

„Zdravstvene vlasti su pokazale da znaju kako da odgovore aktuelnom epidemiološkom riziku. Ostajemo na istom zadatku“, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, država je pokazala da zdravlje svojih građana bez kompromisa drži kao prioritet u svojim politikama i sve je resurse stavila u službu ovog cilja koji nema alternativu.

„Uvjeren sam da sada svi zajedno treba da budemo posvećeni tome kako da na najbolji mogući način svako od doprinese konačnoj pobjedi COVID-19 bolesti“, rekao je ministar.

Direktor Instututa za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da su uspjeli da ne dođe do masovnog obolijevanja, da sačuvaju stare, najugroženije.

“Kroz tri glavne stvari – da imamo koordinisani odgovor, tijelo koje će upravljati i jedinstven komunikacioni plan. Bili smo zemlja koja je poslednja imala infekciju, a prva izašla iz epidemije”, podsjetio je Mugoša.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije Mina Brajović, kazala je da epidemiloški podaci potvrđuju da je Crna Gora sačuvala živote i zdravlje građana.

Prema njenim riječim, mjere su imale za cilj ograničenje i prekidanje lanca širenja.

Brajović je ocijenila da je važno da Crna Gora preduzima popuštanja restriktivnih mjera na pažljiv način.

“Mi smo u drugoj fazi pandemije, u kojoj je važno da zemlja bude oprezna i da fokus bude na aktivnom nadzoru. U ovoj fazi je važno da budemo brži od virusa. Ova pandemija potvrdila je da zemlje koje ulažu u prevenciju imaju zagarantovanu dividendu”, ocijenila je Brajović.

Medicinska direktorica Klinićkog centra Crne Gore (KCCG) Marina Ratković kazala je da je broj pacijenata u ambulantama bio za 20 odsto manji u poliklinici, a broj hirurških šestostruko manji nego u istom periodu prošle godine.

“Zdušno smo radili na svim klinikama, imali timove za slučaj da dođe do infekcije, kompletno završeni svi pregledi zakazani za ovaj period u KCCG”, saopštila je Ratković.

Direktor Donma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, kazao je da su domovi zdravlja su odlukom nadležnih prije epidemije počeli da funkcionišu kao jedan.

“Ogromna je uloga domova zdravlja, 70,80 odsto pacijenata se liječilo kući, pod njihovom patronažom. Za šest sedmice bilo je oko 140 hiljad pregleda mimo covida”, naveo je Kavarić.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta saopštio je da su od 15. Marta do 14. Juna izdali 27.865 rješenja o karantinu ili samoizolaciji.

“U tom periodu postupali preventivno, nismo napisali nijednu krivičnu prijavu”, kazao je Košuta.

Najčitanije