fbpx
NaslovnicaCrna GoraPažin: Predsjednici sudova da ne budu na funkciji više od dva mandata

Pažin: Predsjednici sudova da ne budu na funkciji više od dva mandata


Podgorica, (MINA) – Predsjednici sudova ne treba da se zadrže na svojim pozicijama više od dva mandata, kazao je ministar pravde Zoran Pažin, navodeći da nije glasao za te predsjednike sudova ni prije pet godina.

On je, na sjednici Skupštine, rekao da to nije rezultat primjene ustavnih amandmana iz 2012. godine “nego standarda kojima težimo i koje smo jasno prihvatili“.

„Amandmani su imali za cilj da se ne ponavljaju višekratno izbori predsjednika sudova i to je suština priče“, rekao je Pažin odgovarajući na komentar poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je kazala da retroaktivna primjena zakona nema veze sa mandatima, već sa pravima i obavezama subjekata u pravnom prometu.

„Jedno isto lice ne može biti birano više od dva puta. Izvinjavam se javnosti Crne Gore što pominjem ime Vesne Medenice. Svi građani znaju da preko 15 godina jedna ista osoba obavlja funkciju predsjednika Vrhovnog suda“, rekla je Vuksanović Stanković.

Pažin je naveo da, kada je u pitanju Ustav 2012. godine, puna norma glasi da niko ne može biti biran više od dva puta od Sudskog savjeta, “jer ti isti amandmani pominju da Sudski savjet bira i predsjednike sudova, i sudije, uključujući i predsjednika Vrhovnog suda”.

„Bio sam jasan kad sam pozvao predsjednike sudova da preispitaju riješenost da obavljaju svoju funkciju. Nijesam glasao za te predsjednike sudova ni prije pet godina, smatrajući i da je tada trebalo da se stavi tačka na to, prije nego što nas je na to upozorila Evropska unija (EU)“, naveo je Pažin.

On je kazao da se ne slaže sa tumačenjem po kojem se onaj stari ustavni sistem treba sabirati sa ustavnim amandmanima iz 2012. godine, i dodao da njih treba konzistentno tumačiti i na adekvatan način ih primijeniti.

„Suština koja nas objedinjava jeste potreba da se standardi EU koje prihvatamo i poštuju. To je bio cilj i svrha mog apela predsjednicima sudova, ne smatrajući da se radi o onima koji su nekvalitetno obavljali svoj zadatak”, naveo je Pažin.

Prema njegovim riječima, radi se o nekim ljudima koji su ostavili značajan trag u crnogorskom pravosuđu, „ali standardi za koje smo se opredijelili su obavezujući za sve i treba ih kao takve poštovati“.

„Ako ulazimo u evropski klub, treba poštovati pravila tog kluba, a ne pokušavati da im nametnemo neka svoja nova pravila koja odudaraju od svega toga“, zaključio je Pažin.

Najčitanije