fbpx
NaslovnicaCrna GoraPažin: Ponuda Vlade SPC-u krajna linija kompromisa

Pažin: Ponuda Vlade SPC-u krajna linija kompromisa

Podgorica, (MINA) – Ponuda koju je Vlada dala Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u nastavku pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, krajna je linija kompromisa, pa i preko toga, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je na konferenciji za novinare kazao da ekspertski dijalog između Vlade i SPC nije dao očekivani rezultat, iako je Vlada iskazala strpljenje, kompetentnost i spremnost za prevazilaženje razlika i podjela u društvenom biću.

Pažin je podsjetio da je Vlada ponudila izmjene članova Zakona 63. i 64. izmještajući nadležnost Uprave za nekretnine za provjeru pravne valjanosti upisa svojine na kulturnim dobrima sakralnog karaktera u redovni sudski postupak.

“Takođe smo ponudili dodatne garancije u čl. 64. za korišćenje ovih kulturnih dobara i u situaciji kada sud u redovnom sudskom postupku donese pravosnažnu odluku da je to državna svojina. Nažalost, svi prijedlozi su odbijeni”, kazao je Pažin i dodao da je SPC je to od početka zahtijevala.

Prema njegovim riječima, SPC je odbila sve predloge, kao što je ranije odbila da se zaključi temeljni sporazum.

Pažin je rekao da je tokom dijaloga SPC, na njegovo iznenađenje, otvorila pitanje da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62, iako je državna svojina i kao pojam i kao institut dugo godina u pravnom sistemu Crne Gore.

“SPC je odbila da se zastane sa primjenom zakonom dok se primjena određenih zakonskih rješenja ne provjeri sa Ustavnom sudom i Evopskim sudom”, kazao je Pažin.

On je rekao da se nada da će SPC prispitati svoje pravne i političke argumente.

„Dok ovako stari stoje, ne vidimo smisao nastavka dijaloga“, dodao je Pažin.

Najčitanije