fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsobe sa HIV-om ne mogu da prime terapiju jer nema lijeka Tivicay

Osobe sa HIV-om ne mogu da prime terapiju jer nema lijeka Tivicay

Podgorica, (MINA) – Osobe koje žive sa HIV infekcijom već 20 dana ne mogu da prime terapiju, jer u apotekama nema lijeka Tivicay koji se uzima u kombinaciji sa drugim medikamentima, upozorili su iz Crnogorske fondacije za HIV i virusne hepatitise.

Oni su naveli da bi osobe koje žive sa HIV infekcijom u Crnoj Gori trebalo, kao i svuda u svijetu, da imaju dostupnu zdravstvenu zaštitu koja, između ostalog, podrazumijeva korištenje ART (antiretrovirusne terapije) svakodnevno, doživotno po određenoj dnevnoj dinamici.

Kako su kazali iz Fondacije, kada se terapija koristi kako treba, osobe sa HIV-om imaju bolje zdravlje, koje ne zahtijeva česte posjete zdravstvenim službama, a što doprinosi povećanju kvaliteta života.

„Sa javnozdravstvenog aspekta je važna činjenica da osobe koje redovno uzimaju terapiju ne mogu da prenesu infekciju, čime se zaustavlja lanac širenja infekcije i nastanak epidemije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da pacijenti dobijaju recepte na infektivnoj klinici i onda podižu terapiju za jedan mjesec, i to samo u apoteci Montefarma.

„Veoma često pacijenti na vrijeme dođu da podignu terapiju kako ne bi ostajali bez nje“, kaže se u saopštenju.

Pojašanjava se da je terapija koja se koristi kombinacija dva ili tri lijeka, i da se jedino tako postiže odgovarajući efekat.

„Ono što je bitno je da se ovi ljekovi ne mogu koristiti odvojeno, što znači ako nema jednog lijeka (ako se koristi kombinovana terapija od dva ili tri lijeka) ni ostali ljekovi ne smiju da se koriste, jer ne obavljaju svoju funkciju“, naglasili su iz Fondacije.

Kako su kazali, tih ljekova nema u slobodnoj prodaji u Crnoj Gori.

„Međutim, posljednjih 20 dana jednog lijeka iz kombinacije ART nema u apoteci. Taj lijek se zove Tivicay. Pacijenti ne mogu da koriste ni ostale ljekove iz ove kombinacije jer nedostaje jedan lijek“, precizirali su iz Fondcije.

Prema njihovim riječima, već 20 dana preko 15 pacijenata živi u strahu od pojave virusnih kopija u organizmu i pojave simptoma bolesti izazvane HIV infekcijom.

„Kako su naši pacijenti vrlo disciplinovani i gotovo kod 95 odsto njih je postignut stabilan terapijski odgovor (ne mogu da prenesu HIV infekciju jer ime je test PCR negativan), to postoji izuzetno velika zabrinutost za narušavanje ovog dobrog terapijskog odgovora, mogućnost pojave virusa u krvi i mogućnost prenosa HIV infekcije na zdrave osobe“, kaže se u saopštenju.

Crnogorskoj fondaciji za HIV i virusne hepatitise javili su se pacijenti i prijavili nestašicu lijeka.

„Predstavnici Montefarma su rekli da su obavili narudžbinu po zakonskoj regulativi kod distributera i dobavljača, ali da zbog određenih problema dostavljanje lijeka nije moguće“, navodi se u saopštenju.

Iz Fondacije pitaju da li je moguće da u državi koja je u Evropi, u 21. vijeku, može da se dogodi da lijek koji spašava živote, a pri tome je od velikog značaja za izgled epidemije HIV infekcije, ne može da se nabavi i dostavi pacijentima u vrijeme koje je njima neophodno.

Oni su rekli da obraćanjem žele da ukažu na vitalne probleme pacijenata sa HIV-om u Crnoj Gori koja je potpisnica svih deklaracija borbe HIV/AIDSa zajedno sa svim zemljama Evrope.

„Želimo da ukažemo na probleme nabavljanja i distribucije ljekova za potrebe pacijenata kao i na postojanje monopola pojedinih firmi od kojih zavisi i zdravlje naših pacijenata“, dodaje se u saopštenju.

Iz Fondacije su rekli da traže odgovornost za nedavanje mogućnosti za liječenje građanima koji žive sa HIV infekcijom i hitnu nabavku terapije koja nedostaje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...