fbpx
NaslovnicaCrna GoraOgraničeni napredak Crne Gore u četiri ključne oblasti

Ograničeni napredak Crne Gore u četiri ključne oblasti

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je evidentiran ograničeni napredak postignut u četiri ključne oblasti – nezavisnost sudstva, povjerenje u izborni proces, situacija u medijima i borba protiv korupcije, navodi se u izvještaju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

U izvještaju Komiteta za monitoring navodi se da će rezolucija o dešavanjima u Crnoj Gori biti usvojena na aprilskom zasjedanju PSSE i da će do tada situacija biti pažljivo praćena, piše Dan.

Poslanici PSSE naveli su da svi akteri na crnogorskoj političkoj sceni treba da pokažu da je Crna Gora sposobna ne samo da sprovede demokratsku promjenu vlasti, već i da potvrdi svoj evropski put i usaglasi se sa svojim obavezama, posebno u pomenute četiri ključne oblasti.

Kako se navodi, ključne zamjerke su ponovno imenovanje predsjednika sudova više od ograničenja od dva mandata utvrđena Ustavom i zakonom, kao i neuspjeh revizije izbornog okvira pred održavanje parlamentarnih izbora, to što nema napretka u pogledu sastava i nezavisnosti Sudskog savjeta, kao ni u preispitivanju disciplinskog okvira za sudije.

Ocijenjeno je da značajnog napretka nema ni u reformi finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja i da nema poboljšanja po pitanju situacije u kojoj se nalaze novinari.

U izvještaju se navodi da su dva glavna i međusobno isprepletana događaja koja su obilježila prošlu godinu bila nastavak i masovnost protesta protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti i parlamentarni izbori u avgustu.

„Protesti u kojima je Srpska pravoslavna crkva igrala značajnu ulogu dogodili su se širom zemlje, uglavnom su bili mirni i prekinuti su zbog pandemije COVID-a 19. Tenzije su porasle u maju i junu“, piše u izvještaju.

Kako se navodi u tom dokumentu, Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora napustili su odbor za izborne reforme, čineći nemogućim postizanje kvoruma.

„Iako je široko rasprostranjena zloupotreba službenog položaja i državnih resursa davala vladajućoj stranci nepotrebnu prednost, ovi izbori sa vrlo visokom izlaznošću od 76 odsto prvi put nakon nezavisnosti Crne Gore donijeli su smjenu vlasti“, naveli su poslanici PSSE iz Komiteta za monitoring.

Kako su dodali, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priznao je poraz bivše vladajuće većine koju je predvodila Demokratska partija socijalista, a tri glavne platforme opozicije na čelu sa DF-om, DCG i URA-om 31. avgusta su najavile sporazum o formiranju ekspertske vlade.

„Ta značajna promjena prilika je za sve političke aktere da pokažu da je Crna Gora sposobna ne samo da upravlja demokratskom smjenom većine, već i da potvrdi evropski put i ispuni obaveze, posebno u četiri ključne oblasti“, zaključili su poslanici PSSE iz Komiteta za monitoring.

Najčitanije