fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdustati od izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Odustati od izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Podgorica, (MINA) – Institut alternativa (IA) apelovao je na poslanike da odustanu od izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se, kako su saopštili, dodatno urušava sistem zapošljavanja u javnom sektoru i ignorišu preporuke Evropske komisije i principi javne uprave za zemlje proširenja.

Predstavnica IA Milena Muk kazala je da bi se predloženim izmjenama spustili uslovi za zapošljavanje u organima lokalne uprave i službama, a takođe bi se brisalo pravilo da se vršioci dužnosti (v.d.) određuju iz reda već zaposlenih u organu ili službi.

„Dvije godine nakon što su izmijenili Zakon o državnim službenicima na sličan način, poslanici stare parlamentarne većine su se na ovaj potez odlučili uz obrazloženje da organi lokalne uprave, i pored brojnih pokušaja unapređenja sistema zapošljavanja i napredovanja, nijesu ostvarili neophodan nivo integriteta i profesionalizacije”, kaže se u saopštenju.

Muk je podsjetila da je Evropska komisija u izvještajima o Crnoj Gori za ovu i prošlu godinu upozorila da su izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima smanjeni uslovi za prijem državnih službenika.

To je, kako je navela, uticalo na sistem zapošljavanja na osnovu zasluga, kao i ukupnu kompetentnost i nezavisnost javne službe.

„Dodatno, Vlada je najavila izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, što poslanici u svojoj namjeri ne uzimaju u obzir, dok Ministarstvo javne uprave radi na nečemu što je najavljeno kao sveobuhvatna analiza funkcionisanja sistema lokalne samouprave“, kaže se u saopštenju.

Muk je rekla da zakonodavna inicijativa poslanika, koja ne podliježe obavezi organizovanja javne rasprave i sprovođenja analize uticaja propisa, u potpunosti ignoriše te paralelne procese.

IA je, kako je navela, nedavno sproveo sveobuhvatnu analizu pravnog okvira i praksi kada je u pitanju zapošljavanje u javnom sektoru.

Muk je rekla da rezultati istraživanja pokazuju da u državnoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i javnim ustanovama uglavnom nijesu ispunjeni osnovni preduslovi za sprečavanje korupcije i neprimjerenih uticaja prilikom zapošljavanja.

Kako je kazala, lokalni nivo je, uslovno rečeno, “najbolje ocijenjen”, upravo zbog toga što su izostale zakonske izmjene koje bi dodatno narušile institut v.d. stanja i uslove za zapošljavanje.

„Umjesto da se pozabave „crvenim lampicama“ koje praktično ozakonjuju razne vidove nekonkurentnog zapošljavanja, koje nije zasnovano na zaslugama, predloženim izmjenama, naročito u trenutnim uslovima političke krize, poslanici stare većine unazađuju i rijetka dobra ili djelimično dobra zakonska rješenja“, navela je Muk.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije