fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd novembra registrovan 681 slučaj velikog kašlja

Od novembra registrovan 681 slučaj velikog kašlja

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od početka novembra registrovan 681 slučaj obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da je kod 594 osobe bolest potvrđena laboratorijskim putem, PCR ili serološkim analizama.

Kako su rekli, kod 87 osoba obolijevanje je prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

Iz IJZ-a su naveli da je među registrovanim slučajevima najveći udio oboljelih u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina – 257, potom u uzrasnoj grupi od 26 do 64 godine – 107.

“U uzrasnoj grupi od 16 do 20 godina registrovano je 99 oboljelih, od šest do deset godina 95 oboljelih, od jedne do pet godina 76 oboljelih”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u uzrasnoj grupi preko 65 godina registrovano 19 oboljelih, u uzrasnoj grupu ispod godine 15,a u uzrasnoj grupi od 21 do 25 godina 13.

Iz IJZ su kazali da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici 511, Danilovgradu 34, Beranama 29, Baru 21, Nikšiću 16, Budvi 11, na Cetinju 11, u Kotoru deset, Bijelom Polju devet, Tivtu osam.

Kako su rekli, u Herceg Novi registrovano je sedam slučajeva, Zeti pet, Mojkovcu tri, Andrijevici i Ulcinju po dva i u Petnjici i Pljevljima po jedan.

Iz Instituta su kazali da su do nedjelje od nadležnih epidemioloških službi epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Baru, Nikšiću, Tivtu i Budvi.

“Od 681 registrovanog slučaja, kod 638, odnosno preko 90 odsto, je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nijesu bile imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se, nakon pet ili više godina od završene primoimunizacije ili revakcinacije, ne može očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine.

Iz IJZ-a su naveli da je, prema informacijama dostupnim toj zdravstvenoj ustanovi, od početka decembra u Crnoj Gori zbog velikog kašlja ukupno bilo hospitalizovano 38 osoba, od kojih su trenutno dva pacijenta na bolničkom liječenju.

„Posebno apelujemo na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica, i generalno osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su podsjetili da je, prema stručno-metodološkom uputstvu, obezbjeđeno PCR testiranje za djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbijeđenja dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

Oni su kazali da je veliki kašalj oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi – djece uzrasta ispod godine, a naročito ispod šest mjeseci, kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZ su naveli da adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Oni su pozvali roditelje da dovode djecu na vakcinaciju, u skladu sa kalendarom imunizacije, i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih od ljekara ne odlažu vakcinaciju.

Iz IJZ-a su naglasili da je pravovremena vakcinacija važna i da njeno odlaganje, bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga, može biti veoma opasno, jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Oni su kazali da se vakcinacija protiv velikog kašlja u ovakvoj epidemiološkoj situaciji sprovodi tako što se prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva, tri i četiri mjeseca, kao i da se djeca redovno revakcinišu, prvi put tokom druge godine i drugi put tokom sistematskih pregleda pred polazak u školu.

“S obzirom na epidemiološku situaciju u regionu, snažno ističemo krucijalni značaj pravovremene vakcinacije protiv morbila – prva doza MMR vakcine odmah nakon prvog rođendana, ili čim prije kod onih koji kasne sa prvom dozom, kao i primanje druge doze MMR vakcine kod sve djece koja je još nijesu primila, a pohađaju ili će u školu krenuti od 1. septembra”, kaže se u saopštenju.

Vakcinacija se, kako su rekli iz IJZ-a, kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima, kod izabranih ljekara za djecu.

Iz IJZ su naveli da će povremeno biti organizovana vakcinacija u dodatnim terminima za sve koji kasne sa vakcinacijom, ili nemaju izabranog doktora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...