fbpx
NaslovnicaCrna GoraOčuvati integritet predstojećih izbora

Očuvati integritet predstojećih izbora

Podgorica, (MINA) – Tenzije u Nikšiću potrebno je smiriti kako bi integritet predstojećih lokalnih izbora bio sačuvan, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Rajnke je na Tviteru navela da su se ona i Đukanović saglasili oko mnogih pitanja, uključujući to da sve strane moraju da sarađuju kako bi kohabitacija bila uspješna, kao i o važnosti nezavisnog sudstva i tužilaštva.

„Takođe smo razgovarali o potrebi smirivanja napetosti u Nikšiću i važnosti očuvanja integriteta predstojećih izbora“, kazala je Rajnke.

Ona je dodala da je na sastanku poručila da su SAD opredijeljene za pružanje podrške Crnoj Gori, čvrsto usidrenoj u evroatlantskim institucijama i oslobođenoj od stranih uticaja.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, Đukanović je razgovarao sa Rajnke o perspektivi partnerskih i savezničkih odnosa između dvije države i aktuelnim prilikama u Crnoj Gori.

„Rajnke je istakla da će i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji euro-atlantske budućnosti Crne Gore, i da ne želi da vidi strani uticaj na nešto što je crnogorski proces“, navodi se u saopštenju.

Rajnke je navela da je cilj inicijative za sastanak da se održi aktivni i sadržajan dijalog između vlade SAD-a i predsjednika kao dijela vlasti koja sada funkcioniše u uslovima kohabitacije, i da su ti razgovori od suštinskog značaja.

Ona je čestitala Đukanoviću i predstavnicima Vlade što su se sastali i razgovarali o prvim izazovima kohabitacije i naglasila važnu ulogu predsjednika u doprinosu obezbjeđivanja stabilnog i konstruktivnog okruženja u kojem kohabitaciona vlast može da funkcioniše.

„Rajnke je, uz zahvalnost za čestitke Đukanovića povodom tranzicije vlasti u SAD-u, i uz ranije iskustvo saradnje dva predsjednika, kazala da je zadovoljna što će, kao karijerni diplomata, biti u prilici da učestvuje u timu koji će zajednički dalje graditi još bolje odnose dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio Rajnke na takvom odnosu, cijeneći da je dragocjeno za Crnu Goru da administraciji SAD-a približi novu realnost na Balkanu, koji je, kako je naveo, pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz devedesetih o velikodržavnim projektima i tezama o nemogućnostima postojanja multietničkih demokratija.

On je, kako je saopšteno, ponovio punu spremnost za konstuktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog euro-atlantskog puta.

Rajnke je kazala da je zabrinuta da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, i da SAD cijene inpute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu.

„Đukanović je, ohrabren prvim tonovima Bajdena i drugih predstavnika nove američke administracije, kazao da je uvjeren i da očekuje da je pred nama vrijeme reafirmacije euro-atlantizma“, kaže se u saopštenju.

On je naveo da je zadovoljan sadržajem razgovora koje je Bajden imao sa evropskim liderima, na liniji zaključka da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta američke vanjske politike.

Đukanović je kazao da se nada da će masovna imunizacija označiti ulazak u završnu fazu borbe protiv pandemije COVID-a 19 i zahvalio za napore koje SAD ulažu na globalnom planu i pomoć Crnoj Gori u okviru te politike.

Najčitanije