fbpx
NaslovnicaCrna GoraObnova ugovora o transplantaciji organa izuzetno značajna

Obnova ugovora o transplantaciji organa izuzetno značajna

Podgorica, (MINA) – Obnova ugovora o transplantaciji organa između Hrvatske i Crne Gore veoma je značajna, kazala je direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović, navodeći da je bitno obnoviti saradnju i kada je u pitanju edukacija kadra.

Ona je rekla da je sa zamjenikom direktora Kliničko bolničkog centra (KBC) “Rebro” u Zagrebu dogovorila ponovno uspostavljanje edukativne saradnje.

“U ovom trenutku troje naših specijalista boravi u KBC “Rebro”. Ranije smo dolazili i na kratkotrajne edukacije, koje su nam bile značajne za uspostavljanje nekih novih metoda koje sada već rutinski radimo u KCCG”, kazala je Radulović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, KCCG je vrlo zainteresovan za vraćanje transplantacione saradnje.

“Da se, kao što je nekad dolazio hrvatski transplantacioni tim u KCCG, to ponovo vrati, a takođe da se neki budući pacijenti pošalju i ovdje ako zatreba”, navela je Radulović.

Ona je kazala da će bilateralna saradnja biti prvi korak ka vraćanju saradnje između dvije ustanove.

“Postoje brojna polja, osim transplantacije, koja nas interesuju. To je edukacija različitim metodama koje imamo namjeru da u sljedećih nekoliko godina implementiramo”, kazala je Radulović.

Ona je, govoreći o obnovi ugovora o transplantaciji organa, navela da će prvo obnoviti saradnju na nivou ministarstava.

“Kasnije ćemo mi, kao dvije kuće, da ponovo potpišemo ugovor. Trenutno smo u fazi pregovora i koncipiranja budućeg ugovora”, rekla je Radulović.

Prema njenim riječima, obnova ugovora o transplantaciji organa biće veoma značajna za Crnu Goru.

“Svakoj zemlji je bitno da vrati i edukaciju i transplantaciju, kao nešto što je rutinski dio posla, tako da se nadam da će se to u nekom sljedećem periodu administrativno završiti, jer to su naše kolege koje odranije jako dobro poznajemo”, kazala je Radulović.

Ona je dodala da vjeruje da će administrativni dio posla biti relativno brzo završen.

“I da će cijeli pregovor biti na kraju uspješan”, zaključila je Radulović.

Najčitanije