fbpx
NaslovnicaCrna GoraO predlogu Demokrata kada se za to steknu uslovi

O predlogu Demokrata kada se za to steknu uslovi

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) izjasniće se o predlogu Demokrata u vezi sa predizbornom koalicijom i predlozima za predsjednika i premijera, nakon skraćenja mandata Skupštini.

Poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović pozvao je PES u predizbornu koaliciju, nudeći im da prvi predlože kandidata za predsjednika države ili premijera.

“O javnoj i politički legitimnoj ponudi uvaženih kolega Demokrata po pitanju koalicije i predloga za predsjedničku i premijersku funkciju, Evropa sad će se izjasniti i donijeti odluku na stranačkim organima kada se za to steknu uslovi”, navodi se u saopštenju PES-a.

Iz te partije su istakli da će prioritet pri donošenju odluke biti programski principi i ciljevi, a ne pojedinci.

“Za sada imamo izvjesne samo predsjedničke izbore i zainteresovani smo da iskreno i bez kalkulacija podržimo zajedničkog predsjedničkog kandidata Evrope sad i parlamentarne većine, ako ona nakon propalih pregovora oko 44. Vlade uopšte i postoji”, kazali su iz PES-a.

Oni su ocijenili da ukoliko te većine nema, onda ne treba više zloupotrebljavati 30. avgust.

“Nažalost, promjene koje su se tada desile, potpuno su obesmišljene raznim zajedničkim glasanjem djelova avgustovske većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), te tadašnji izraz većinskog raspoloženja građana više nije isti”, kaže se u saopštenju.

Iz PES-a su kazali da postoje novi politički akteri i nezaustavljivi pad DPS-a, kao i blokada institucija i nefunkcionalan parlament, koji u ovom sastavu ne može odgovoriti dolazećim izazovima.

Kako su rekli, zato je neophodno da se prvo izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat aktuelnom sazivu Skupštine, kako bi se stvorile pretpostavke za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Iz PES-a su dodali da bi se time stekli uslovi da se ta partija, koja će imati konkretan plan i program, izjasni o nastupu na parlamentarnim izborima.

“Ukoliko nema održivog rješenja, a sve parlamentarne partije ponavljaju da ne bježe od izbora, koji su jedini izlaz iz aktuelne krize, onda očekujemo da konačno postupe državnički i odgovorno prema svojim građanima. To je trenutno interes i volja najvećeg broja građana Crne Gore”, poručili su iz PES-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Uhapšena dva vozača zbog prekoračenja brzine na autoputu

Podgorica, (MINA) - Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem...