fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovović: Vrijednost Katnićevih objekata na selima preko milion EUR

Novović: Vrijednost Katnićevih objekata na selima preko milion EUR

Podgorica, (MINA) – Finansijska istraga pokazala je da postoji velika nesrazmjera između imovine i prihoda bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, rekao je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, navodeći da je vještačenjima utvrđeno da su Katnićevi objekti na selima vrijedni preko milion EUR.

On je, u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, kazao da hapšenjem šefa barske kriminalističke policije Ilije Vasovića po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), zbog sumnje da je počnio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, nije završen posao.

“Trenutno se pretresa više lokacija povodom ovog slučaja”, rekao je Novović i potvrdno odgovorio na pitanje pokušava li reći da ovo nije kraj hapšenjima.

Novović je potvrdio navode portala Libertas da je prepiska koju su preko SKY aplikacije vodili Vasović i optuženi Aleksandar Mrkić u SDT-u od juna prošle godine, prenosi portal Vijesti.

On je kazao da je u julu prošle godine donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv Mrkića i ostalih koji su bili pripadnici kriminalne organizacije.

“Materijal je zamolnicom stigao u SDT 11. januara ove godine, međutim, obzirom da se radi o obimnom materijalu, a da pritvor u istrazi može trajati samo šest mjeseci, specijalni tužilac je odlučio da jedan dio predmeta obradi, završi istragu i optuži, a da drugi dio formira poseban predmet. Realizacija tog predmeta je uslijedila jutros”, rekao je Novović.

On je, na pitanje šta je sa ostalima koji se pominju u prepiskama koje je objavio Libertas, poput biznismena Miodraga Dake Davidovića, rekao da se u izdvojenom predmetu nalazi taj material.

“U tom materijalu sve što se nalazi biće realizovana kroz predmet u kom je procesuiran Vasović”, dodao je Novović.

Upitan ko je “Kovrdžavi”, budući da su u Pokretu Evropa sad već prepoznali bivšeg premijera Dritana Abazovića i da te prepiske koriste kao dokaze da je umiješan u šverc cigareta, Novović je kazao da bi bilo prerano sada odgovarati na ta pitanja.

Na pitanje da li su navodi o tome da se sprema hapšenje bivšeg predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića spekulacije ili informacije o narednim koracima SDT-a, rekao da neće baviti medijskim natpisima.

“Odgovor na to pitanje treba da vam daju urednici tih portala ili eventualno medija koji su objavili tu informaciju”, rekao je Novović.

On je dodao da SDT i Specijalno policijsko odeljenej (SPO) ne objavljuju šta planiraju da rade.

“Ono što je sigurno je da, kad god dođemo do osnova sumnje da se na rukama određenih ljudi nalaze tragovi prljavog novca, kokaina, krijumčarenja cigareta, krvi, monstruoznih zločina – mi ćemo reagovati i uhapsiti te osobe. Isto tako, osobe čije su ruke čiste ne treba da imaju bojazni da će SDT i SPO preduzimati radnje prema njima”, poručio je Novović.

On je, na pitanje da li je intenziviran ili priveden kraju rad na nakoj od krivičnih prijava protiv Đukanovića, kazao da se u svim tim predmetima aktivno postupa, isto kao i po krivičnim prijavama protiv premijera Milojka Spajića, šefa SPO-a Predraga Šukovića, bivše ministarke Vesne Bratić ili odgovornih lica u Rudniku uglja.

“U onom momentu kad se stvori činjenična podloga se dođe do potrebnog stepena sumnje, SDT će tada reagovati, do tada će prikupljati dokaze. Isto tako, ako utvrdi da nema elemenata krivičnog djela u tim opisima predmetnih krivičnih prijava, donijeće rješenja o odbačaju”, rekao je Novović.

On je kazao da je u vezi kolokvijalno nazvane “Ničije kuće” formiran poseban predmet i da su već preduzete određene radnje.

“Pribavljeni su određeni bankarski izvodi, a do interesantnih informacija smo došli pretresom određenog telefona. U svojstvu građanina je prikupljeno obavještenje od Duška Kneževića. To je sve što mogu reći vezano za taj predmet”, rekao je Novović.

Govoreći o slučaju koji se kolokvijalno naziva “Prvi milion”, krivičnoj prijavi MANS-a protiv Đukanovića i drugih fizičkih i pravnih lica, Novović je kazao da je i u tom predmetu, u svojstvu građanina, saslušan Knežević, koji je nedavno izručen Crnoj Gori.

“Na dobrom smo putu da utvrdimo činjenice u tom predmetu”, dodao je Novović.

On je, na pitanje da li je i povodom navoda o postojanju snimka sa “plavom torbom” saslušan Knežević, odgovorio da taj navodni snimak nikad nije vidio.

“U vezi plave torbe Knežević nije iznosio svoja saznanja, mogao je to da učini, imao je priliku kad su od njega prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina”, dodao je Novović.

Na pitanje postoji li zakonska mogućnost da Kneževića motivišu da kaže šta zna i da tužilaštvu dostavi materijale koje tvrdi da ima, Novović je podsjetio da se Knežević u većini predmeta optužuje da je organizator kriminalne organizacije i da mu u tom smislu nije moguće ponuditi i dati status svjedoka saradnika.

Novović je rekao da nema govora o tome da su pritvoreni bivši specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović predmet krivično-pravnog progona.

“Osnovana sumnja da su izvršili krivična djela utvrdili su specijalni tužilac koji postupa u tom predmetu, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, trojno vanraspravno vijeća tog suda, i konačno trojno vijeće Apelacionog suda. Nijedan od tih sudova nije kazao da takva osnovana sumnja ne postoji”, naveo je Novović.

On je rekao da nema saznanja da li Katnić i dalje štrajkuje glađu, već da tu informaciju vjerovatno ima sud.

Novović je pojasnio da Katnić nije u pritvoru samo zbog osnova da bi ometao svjedoke, već i zbog opasnosti od bjekstva, a Lazoviću zbog težine krivičnog djela koje mu se stvara na teret.

Glavni specijalni tužilac je rekao da je finansijska istraga u slučaju Katnića i Lazovića u toku i da je tužilac Šoškić “veoma zadovoljan” rezultatima istrage koju vodi.

Novović je, govoreći o finansijskoj istrazi u odnosu na Katnića, rekao da je vještačenjima utvrđeno da je građevinska vrijednost njegovih objekata na selima u Barjamovici i Novom selu, oko 1,05 miliona EUR.

Kako je rekao, toliko je novca bilo potrebno da bi se ti objekti, pomoćni objekti, bazeni, ograde i sve ostalo izgradilo.

Novović je rekao da iz fotografija koje se odnose na snimanje terena u Barjamovici, proizilazi da su ti svi objekti građeni od marta 2019. do 2023. godine i da je za to bilo neophodno utrošiti 735 hiljada EUR.

On je kazao da je od oktobra 2020. do novembra 2022. godine, Katnić poklonio kćerki za kupovinu stana 50 hiljada EUR, a sinu 106 hiljada.

“Ovo znači da su, od kraja marta 2019. do prošle godine, troškovi Katnića aproksimativno iznosili oko 900 hiljada EUR. Svi prihodi njegove porodice, iznosili su oko 205 hiljada EUR, bez odbitaka troškova života”, naveo je Novović.

On je, komentarišući optužbe koje su na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, razmijenili šef SPO-a Predrag Šuković i ministar pravde Andrej Milović i podnošenje prijava u vezi sa tim, rekao da ima apsolutno povjerenje u Šukovića.

“Ministar pravde je podnio krivičnu prijavu, između ostalog, i protiv Šukovića. Uzete su brojne izjave i da su pribavljeni određeni materijalni dokazi. Računam da će se taj predmet brzo okončani, donošenjem tužilačke odluke”, naveo je Novović.

On je poručio da ima potpuno povjerenje u Šuković i da svakodnevno imaju sastanke.

Na pitanje da li postoji formiran predmet u vezi Milovića, glavni specijalni tužilac je rekao da mislim da ima jedan formiran predmet.

“Mislim da imamo jedan formiran predmet, da se radi o predmetu koji smo formirali povodom izručenja Binali Čamgoza”, naveo je Novović i dodao da nema informaciju u kojoj je fazi predmet.

Upitan kako doživljava to što suđenje bivšoj predsjednici Vrgovnog suda Vesni Medenici nikako da počne, Novović je rekao da je najveća odgovornost na sudu, da spriječi zloupotrebe i da postupak brzo i efikasno dovede do kraja.

Novović je rekao da ne postupa u predmetima gdje je okrivljena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović i da je “nonsens” da je eventualno ona izložena nekom njegovom progonu.

On je kazao da su se u medijima pojavljivale netačne informacije oko predmeta koji se odnosio na prijavu protiv gradonačelnice Podgorice Olivere Injac.

Novović je kazao da je tačno da je u tom predmetu dao dva uputstva za postupanje i da se oba nalaze u predmetu, obrazložena ida svako može provjeriti šta piše u njima.

“U tim uputstvima njoj nije naređeno kakvu odluku treba da donese, nego samo da otkloni nezakonitosti koje je učinila i da upotpuni činjenično stanje koje je neophodno za donošenje odluke”, naveo je Novović.

On je kazao da su u predmetu protiv južnokorejskog državljanina Do Kvona preduzete brojne radnje, ali da nije završen jer softver koje posjeduju nijesu mogli da otvore određene elektronske uređaje.

“Sada smo u pregovorima da obezbijedimo softver koji bi mogao otvoriti te uređaje i podatke sa njih izvući i prenijeti na naše računare”, rekao je Novović.

Prema njegovim riječima, formalno-pravno nema smetnji da se Do Kvon izruči, sa aspekta postupaka koji su u SDT-u.

Upitan o krivičnoj prijavi protiv članova Savjeta Radio Televizije Crne Gore, zbog neizvršena pravosnažne sudske presude koju je potvrdilo više sudova, a po kojoj je Boris Raonić reizabran za generalnog direktora Javnog servisa, Novović je rekao da je pribavljena potrebna dokumentacija, da su saslušana lica u svojstvu osumnjičenih i u svojstvu svjedoka.

“Tužilac je tražio i glasačke listiće da mu se dostave, kako bi provjerio nešto što mu je važno za donošenje odluke. Očekujem da će tužilačka odluka biće donijeta vrlo brzo”, rekao je Novović.

On istakao da je apsolutno nemoguće izmijeniti materijal sa Skaj aplikacije, a da ne ostane trag o tome.

“Gotovo sam siguran da je taj materijal takav kakav je dostavljen”, rekao je Novović.

Novović je, na pitanje da li bi izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu mogle ugroziti njegovu poziciju i funkcionisanje SDT-a, rekao da nema takve bojazni.

“Ako dođe taj momenat, da treba neko da me smijeni zbog nekih povreda zakona i tome slično, spreman sam za sve to”, poručio je Novović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...