fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi non-pejper za Zapadni Balkan, puna podrška na putu ka EU

Novi non-pejper za Zapadni Balkan, puna podrška na putu ka EU

Beograd, (MINA) – Savjetu ministara spoljnih poslova Evropske unije (EU) ponuđen je “non pejper” za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka i u kojem se, kako saznaje N1, poziva na pojačano prisustvo Unije u tom regionu.

Te države se, kako navodi N1, zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokom mjestu prioriteta Unije, kao i da se pruži puna podrška putu Zapadnog Balkana ka EU.

Ističe se kako je taj region izložen raznim uticajima sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju stavova sa EU standardima.

U dokumentu se navodi da češće treba organizovati sastanke sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, i da bi ministri spoljnih poslova tih zemalja trebalo da održavaju redovnije sastanke sa ambasadorima članica EU.

„Suštinski, ono na čemu se kroz taj dokument najviše insistira je, kako saznajemo, pojačano prisustvo Unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU“, navodi N1.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...