fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikač: Cilj i želja medalja na SP

Nikač: Cilj i želja medalja na SP

Podgorica, (MINA) – Crnogorski šahista, Predrag Nikač kazao je da mu je želja i cilj da na Svjetskom prvenstvu (SP) za osobe bez i sa smetnjama vida osvoji medalju.

Šampionat će biti odigran od 5. do 15. aprila u Kaljariju.

Nikač je kazao da je ove godine prijavljeno 90 šahista i da je mnogo veća konkurencija nego prošle na Halkidikiju.

“Pored osvajača medalja sa prošlogodišnjeg prvenstva svijeta, zvaničnog prvaka Stanislava Barbarikina i najboljeg ruskog igrača po rejtingu Igora Smirnova, igra prvi svjetski igrač sa rejting liste za osobe sa problemima sa vidom, poljski velemajstor Marčin Tazbir. Učestvovaće i kompletne reprezentacije Poljske, Srbije, Njemačke i Indije”, kazao je Nikač na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je postavljen za sedmog nosioca na šampionatu.

“Nadam se dobrom rezultatu i da ću dostojno reprezentovati svoju državu. Za svaki dobar rezultat treba imati i malo sreće. Moj cilj i želja su da osvojim medalju. Sa mnom putuje i renomirani crnogorski šahista Zdravka Vuković i on će biti moj sekundant i pratilac”, rekao je Nikač.

On je naglasio da će za zlatnu medalju najozbiljnije konkurisati poljski velemajstor Tazbir i Rus Barbarikin.

“Prošle godine imao sam veliku šansu, falilo mi je malo koncentracije i sreće da osvojim medalju. Turnir se igra po švajcarskom sistemu devet kola i 40 poteza za dva sata po igraču, plus po sat do kraja partije”, kazao je Nikač.

On se zahvalio Savezu slijepih i Paraolimpijskom komitetu što su mu omogučili da učestvuje na šampionatu.

Generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Miloš Ranitović naglasio je da je Nikač šahista koji ima pregršt rezultata.

“Prošle godine na SP u Halkdiju izmakla mu je medalja za pola boda. Godinu ranije osvojio je zlato na šahovskoj olimpijadi u Ohridu, na prvoj table. On je četvorostruki prvak Crne Gore, selektor ženske crnogorske reprezentacije”, kazao je Ranitović.

On je podsjetio da je Savez slijepih član Svjetske šahovske asocijacije osoba sa smetnjama vida, koja je organizator šampionata.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...