fbpx
NaslovnicaCrna GoraNije učinjeno dovoljno da se procesuiraju svi akteri zločina u Štrpcima

Nije učinjeno dovoljno da se procesuiraju svi akteri zločina u Štrpcima

Podgorica, (MINA) – Institucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju svi akteri zločina u Štrpcima, saopštili su iz Bošnjačke stranke (BS) povodom 31 godine od otmice iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Na željezničkoj stanici Štrpci, uniformisana osobe pod komandom Milana Lukića 1993. godine, izvele su iz Voza 20 ljudi, odveli ih u nepoznatom pravcu u ubili.

Iz BS-a su rekli da i danas, 31 godinu nakon zločina u Štrpcima, dijele bol i tugu sa porodicama ubijenih putnika iz voza 671.

“Nakon više od tri decenija od zločina u Štrpcima, suvišno je govoriti o bilo kakvom osjećaju prava i pravde, ako ni danas nemamo odgovore na pitanja ko su počinioci i nalogodavci tog zločina“, rekli su iz BS-a.

Iz te partije su u saopštenju povodom obilježavanja godišnjice od otmice i ubistva 19 putnika, koje su srpske paravojne snage počinile nad Bošnjacima otetim iz voza na stanici Štrpci, naveli da je jasno da institucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju svi akteri tog zločina.

„Više puta smo upozoravali da je iluzorno govoriti o bilo kakvom napretku u poglavljima 23 i 24, sve dok se kao društvo ne suočimo s prošlošću, zajednički osudimo sve zločine, a odgovorni budu privedeni pravdi“, kazali su iz BS-a.

Iz te partije su rekli da pozdravljaju iskazanu spremnost novog vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da će prioritet u radu tužilaštva biti istraga ratnih zločina.

To je, kako su dodali iz BS-a, ohrabrujuća izjava, i porodice stradalih, ali i cjelokupno društvo očekuju konkretne rezultate.

„BS je amandmanski djelovala na Predlog izmjena i dopuna Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji su podnijeli poslanici parlamentarne većine, kako bi porodice civilnih žrtava ratova devedesetih ostvarile pravo na socijalnu pomoć države“, kaže se u saopštenju.

Iz BS-a su poručili da vjeruju u demokratski kapacitet svih poslanika prilikom glasanja, da će uvidjeti važnost da porodice stradalih zločina u Štrpcima, ali i drugih zločina, dobiju pomoć od države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...