fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeće biti privilegovanih

Neće biti privilegovanih


Nikšić, (MINA) – Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u zimskom periodu u Nikšiću biće striktno poštovana i privilegovanih neće biti, saopštio je načelnik Komunalne policije, Novica Milović.

Milović, koji je na tu funkciju izabran prošlog mjeseca, počeo je sa rigoroznim kontrolama dozvoljenog radnog vremena za sve ugostiteljske objekte u gradu, a neki vlasnici lokala tvrde da se ovakva politika sprovodi selektivno.

Milović je kazao da su pojedini ugostiteljski objekti, koji imaju rješenja da moraju da prestanu sa radom u 23 sata produžavali do ponoći i znatno kasnije, zbog čega su se žalili građani.

“Glavni problem nastao je zbog poštovanja zakona. Nema privilegovanih i ukoliko nadležni u opštini izdaju dozvolu da lokali rade do pet ujutro, mi ćemo to ispoštovati”, rekao je Milović agenciji MINA i dodao da je komunalna policija samo nadzorni organ koji na terenu sprovodi propisane odluke i zakon.

On je naglasio da je odluka o radnom vremenu precizna i da neće biti dvosmisleno tumačena, odnosno da će ugostiteljski objekat mora biti ispražnjen u 23 odnosno 24 sata. „Jer i gosti lokala stvaraju buku, a ne samo glasna muzika“.

„Privilegovanih neće biti, a zakon i propisane odluke biće striktno poštovani, bez duplih aršina“, poručio je Milović ističući da je cilj da građani steknu povjerenje u rad Komunalne policije.

Milović je objasnio da se zahtjev za produženje radnog vremena do 24 sata podnosi svaka tri mjeseca i da je uslovljeno i odobrenjem stanara, mjesne zajednice, ukoliko se lokali nalaze u stambenim zgradama ili u njihovoj neposrednoj blizini.

Prema njegovim riječima, ugostiteljski objekti čiji su vlasnici više puta prekršili dobijenu saglasnost o radnom vremenu i ostale propise iz te oblasti biće sankcionisani.

”Komunalna policija neće im dati odobrenje i saglasnost. Ko god ranije niije imao prijave na rad i prekoračenje dozvola, naše mišljenje bilo je i biće pozitivno”, poručio je Milović.

Vlasnik ugostiteljskog objekta Propaganda, Ratko Janjić, kazao je da poštuje zakone i propise i da očekuje da će biti postignut kompromis, kako bi atmosfera poslovanja bila povoljnija.

“Očekujem da će neke odluke biti u interesu svih, da nađemo kompromis, da stvaramo povoljniju atmosferu poslovanja, ne samo za nas nego i za one koji bi željeli da ulažu u Nikšić i Crnu Goru, naravno poštujući sve zakonske propise”, rekao je Janjić agenciji MINA.

Na pitanje kako poštovanje odluke o zatvaranju lokala u 23 sata utiče na poslovanje ugostiteljskih objekata, Janjić je naveo da su pretrpjeli određene gubitke.

“Sagledavajući jedan od prethodnih vikenda kada je stupilo na snagu “novo”, odnosno staro pravilo, pretrpljeli smo gubitke. Lokali se prazne mnogo ranije, ali mi ne možemo da utičemo na građane da izlaze ranije i idu kuci”, rekao je Janjić.

On je kazao da očekuje da će biti usvojeno pravilo da postoji pola sata ili sat “sive zone” kako bi gosti napustili objekte i dodao da se ranijim zatvaranjem lokala prihodi smanjuju, a samim tim i porez na prihod koji se sliva u budzet države i grada.

Ugostiteljski objekti u Nikšiću su, kako je dodao Janjić, atrakcija za strance na putu između Boke Kotorske i Durmitora i zbog toga očekuje pomoć nadležnih kako bi zajedno doprinijeli interesu građana.

On je ukazao da Nikšić nema udruženje ugostitelja koje bi trebalo da ima i pravnu službu.

Milović je odbacio navode vlasnika pojedinih lokala da su noćni klubovi privilegovani, uz obrazloženje da ti objekti rade petkom i subotom uz dozvolu nadležnih ministarstava.

”Noćni klubovi za svoj rad moraju imati i ispuniti postavljene uslove koji se odnose na buku i rad kojim ne bi mogli nikoga ugrožavati. Ukoliko to ne bude ispoštovano, Komunalna policija reagovaće u skladu sa svojim nadležnostima”, rekao je Milović.

Kako je kazao, odluka o ”prekršenom” radnom vremenu u ugostiteljskim objektima biće istolerisana jedino u vrijeme predstojećih Božićnih i Novogodišnjih praznika, za šta vlasnici treba prethodno da podnesu zahtjev.

Janjić smatra da neki zakoni nemaju praktičnu primjenu, nego su samo “teoretski napisani i usvojeni”.

“Opština, odnosno Sekreterijat za privredu,finansije i razvoj ako nam ne produžavaju odobrenja, mozda favorizuju nekog., ali mi želimo da radimo svoje poslove u skladu sa zakonom i ne gledamo u tuđe dvorište”, zaključio je Janjić.

Najčitanije