fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastaviće komunikaciju sa nadležnim organima Kosova

Nastaviće komunikaciju sa nadležnim organima Kosova

Podgorica, (MINA) – Ambasada Crne Gore na Kosovu nastaviće intenzivnu komunikaciju sa nadležnim organima države prijema povodom donošenja rješenja o pritvoru u trajanju od 30 dana crnogorskom državljaninu Ristu Jovanoviću, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz MVP su naveli da Osnovnom sudu u Prištini koji je donio rješenje, u procesu koji će inicirati njegov pravni zastupnik, crnogorski državljanin ima pravo da uloži žalbu.

“Diplomatsko – konzularno predstavništvo Crne Gore, u namjeri da pruži zaštitu nastaviće kontakt sa našim državljaninom i njegovim braniocem, te postupati u okviru međunarodnog prava i konvencija koje regulišu ovu oblast”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da će šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović razgovarati sa kosovskom ministarkom vanjskih poslova Donikom Gervalom, “kako bi izbjegli izmještanje ovog slučaja iz oblasti konzularog prava i zaštite prava naših građana, gdje mu je mjesto, u svijet politike i mogućih političkih zloupotreba i manipulacija, jer tamo svakako ne pripada.”

“U svijetlu različitih tumačenja crnogorske realnosti u posljednje vrijeme, dešavalo se da se određeni događaji nađu pod lupom javnosti i da se tumače u skladu sa različitim političkim agendama. Stoga pozivamo sve političke aktere da ne politizuju slučaj”, poručili su iz tog resora.

Iz MVP su podsjetili da hapšenja stranih državljana, iako predstavljaju neprijatnu situaciju, nijesu novina u međudržavnim odnosima.

“Kao što se dešavaju u različitim državama svijeta, događala su se i u našoj diplomatsko-konzularnoj praksi, kada su crnogorske ambasade postupale prema utvrđenom protokolu u interesu naših državljana, baš kao što je to učinjeno i u ovom slučaju”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...