fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapredak uprkos nedovršenom radu na Tužilačkom savjetu

Napredak uprkos nedovršenom radu na Tužilačkom savjetu

Podgorica, (MINA) – Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za monitoring Crne Gore, Emanuelis Zingeris i Damien Kotije, pohvalili su “istinski napredak” crnogorskih vlasti u Zakonu o državnom tužilaštvu, uprkos, kako navode, nedovršenom radu na sastavu Tužilačkog savjeta.

Oni su kazali da ponovni izbor članova Tužilačkog savjeta i imenovanje novih članova iz reda uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavlja rizik za nezavisnost Savjeta.

“Prije drugog glasanja u parlamentu, još jednom smo razgovarali o ovom pitanju sa crnogorskim kolegama. Čuli smo da neki smatraju da je predviđeni sastav Savjeta nezavisniji i manje politizovan od sadašnjeg”, naveli su Zingeris i Kotije, prenosi portal RTCG.

Oni su pozvali kolege u Skupštini da pokažu da će novi članovi iz reda uglednih pravnika biti imenovani na osnovu svojih kompetencija i da će se doživljavati kao politički neutralni.

“Takođe ih pozivamo da ne zaborave na važnost ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije (VK), u vezi sa pitanjem sastava Tužilačkog savjeta, u srednjem roku”, naveli su koizvjestioci PSSE.

Oni su konstatovali da je Skupština 27. maja drugi put usvojila izmjene i dopune zakona o Državnom tužilaštvu, nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio novo glasanje o zakonu.

Đukanović je, kako su naveli, 4. juna potpisao usvojeni zakon.

“Kao koizvjestioci, već smo jasno stavili do znanja svoj stav. Pohvalili smo istinska poboljšanja zabilježena tokom čitavog zakonodavnog procesa. Primijetili smo ponovno pokretanje inkluzivnih konsultacija, nakon ishitrenog početka”, kazali su Zingeris i Kotije.

Oni su istakli da je PSSE u Rezoluciji o Crnoj Gori pozdravila odluku da se u dva navrata zatraži mišljenje VK o amandmanima i odluku predsjednika parlamenta da obustavi raspravu, kako bi parlament mogao da uzme u obzir preporuke Komisije.

“Generalno, pohvalili smo napore crnogorskih vlasti da sprovedu nekoliko preporuka VK, posebno odustajanje od djelova koji se odnose na Specijalno tužilaštvo, ali i uvođenja u Tužilački savjet člana kojeg će birati nevladine organizacije”, naveli su Zingeris i Kotije.

Oni su kazali da su primijetili da su pokušaji poboljšanja nacrta zakona bili konstantni i da su postojali tokom parlamentarne rasprave, kroz amandmane.

“To je pokazalo i napore vladajuće većine da ispoštuje preporuke VK i obim dijaloga između Savjeta Evrope i crnogorskih vlasti”, kazali su koizvjestioci PSSE.

Najčitanije