fbpx
NaslovnicaCrna GoraNaći novu strategiju bržeg proširenja EU na Zapadni Balkan

Naći novu strategiju bržeg proširenja EU na Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je da je potrebno naći novu, obnvoljenju strategiju bržeg proširenja Evropske unije (EU) na sve države Zapadnog Balkana, kako te zemlje ne bi razmišljale o opasnim alternativama.

On se sastao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem uoči važnih događaja koji će uskoro uslijediti, a prvi je samit Procesa Brdo-Brioni.

Pahor je rekao da će 17. maja voditi konferenciju na Brdu kod Kranja koja će istovremeno obilježiti desetu godišnjicu te najvažnije političke inicijative na području Zapadnog Balkana od koje je proizašao i Berlinski proces.

On je ukazao da početkom jula počinje predsjedavanje Slovenije Savjetom EU.

Pahor je ocijenio da je došlo do zastoja privrženosti proširenja EU, kako sa strane EU, tako i sa strane država kandidata na Zapadnom Balkanu.

„Moj zadatak je da sa predsjednicima država regiona nađemo neke svježije ideje o tome kako da EU i zemlje Zapadnog Balkana nađu neku novu osvježavajuću, obnovljenu strategiju bržeg proširenja Unije na taj region, kako te države, odnosno ti narodi i njihove vođe, ne bi umjesto vjere u skoro članstvo u EU, razmišljali o opasnim alternativama“, istakao je Pahor.

To, smatra on, nije lak zadatak.

„Sa Đukanovićem sam ocijenio da je to veoma kompleksan zadatak, ali ko će se uhvatiti u koštac sa tim ako ne mi, koji te običaje, kulture, narode i tu kompleksnost najbolje poznajemo“, rekao je Pahor.

S tim će se, dodaje slovenački predsjednik, pokušati uhvatiti u koštac u pripremi konferencije na Brdu 17. maja.

„I to ćemo, ako se već budemo dokopali neke svježije ideje, uzeti u obzir i za vrijeme slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU koji će sigurno jednu od tema u agendi imati i Zapadni Balkan“, naveo je Pahor.

On je kazao da je najvažnije, u vremenu kada je epidemija dodatno zaoštrila neke društvene probleme u svim državama region, ljudima dati vjeru za mirnu i sigurnu budućnost.

„Sada je posebno osjetljivo vrijeme kada se ne možemo razići na sastanku ni na Brdu, ni tokom predsjedavanja Savjetom EU, ni na sastancima Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta u Briselu, a da ne damo proširenju EU na taj dio Evrope neku novu dinamiku“, rekao je Pahor.

Kako je naveo, sa Đukanovićem je razgovarao o tome gdje postoje mogućnosti da dođu do te dinamike.

„Kako i na koji način, da uzajamno vjerujemo da je to realna mogućnost za sve države Zapadnog Balkana, a posebno za one koje će još više ubrzati proces pristupanja. Tu je Crna Gora mnogo uradila i zato joj čestitam“, dodao je Pahor.

On smatra da je ovogodišnji samit na Brdu posebno značajan, da će raditi u cilju država Zapadnog Balkana i EU.

Pahor je rekao da bi volio da poruka sa Brda stigne kako u države region, tako i u EU.

„Poruka jedne nade, našeg pogleda na ta kompleksna pitanja koja će inicirati interesovanje i dobiti širu podršku za realizaciju te strategije stabilnosti, pomirenja i naravno evropske perspektive gdje ćemo jednom, ne tako daleko u budućnosti već u nekom razumnom vremenu svi biti dio te evropske porodice“, kazao je Pahor.

Samo to, poručio je on, garantuje mir, sigurnost i blagostanje na ovom dijelu Evrope.

Đukanović je kazao da su bilateralni odnosi Crne Gore i Slovenije uzorni, i da njihov važan segment predstavljaju politički dijalozi na visokom i najvišem nivou.

On je rekao da je sa Pahorom razgovarao o pitanjima koji se tiču regionalne saradnje i evropske perspektive regiona Zapadnog Balkana, a koji bi mogli dobiti neku finalnu artikulaciju upravo u dokumentima sa sledećeg samita Brdo-Brioni.

Đukanović je podsjeti da Slovenija uskoro započinje svoje predsjedavanje EU.

„To je dodatan motiv da porazgovaramo o nekim važnim aspektima evropske perspektive i Crne Gore i svih zemalja regiona, i da sugerišemo našim prijateljima iz Slovenije nešto što je naše viđenje tog procesa, naši interesi u tom procesu“, dodao je Đukanović.

On je kazao da ne treba nikada zaboraviti na to da Slovenija ima poseban senzibilitet prema Zapadnom Balkanu i da je prethodnih godina pomagala proces evropeizacije regiona.

„Da smo zahvaljujući snažnoj podršci iz Ljubljane ostvarili svoj prvi cilj – članstvo u NATO, da smo prešli veoma važnu dionicu na putu do članstva u EU i da se i dalje oslanjamo na podršku Slovenije u procesu potpune evropeizacije regiona i ostvarivanja članstva u EU“, istakao je Đukanović.

Đukanović je rekao da Pahor i on imaju veoma slične poglede u odnosu na pitanje perspektive regiona i Evrope, čiji Zapadni Balkan predstavlja neodvojiv dio.

Kako je dodao, spremni si da predano sarađuju na putu ostvarivanja te zajedničke vizije.

Đukanović je kazao da između Crne Gore i Slovenije nema otvorenih pitanja, da imaju vrlo kvalitetan politički dijalog, svestranu i vrlo razuđenu saradnju u svim oblastima, uključujući i ekonomsku.

Prema njegovim riječima, Slovenija je dugo bila vodeći investitor u Crnoj Gori.

„I danas je vrlo značajan investitor imajući u vidu ono što su perspektive ekonomskog razvoja Crne Gore, perspektiva daljeg novog investicionog ciklusa kada za njega dođe vrijeme nakon što se stabilizuje stanje poslije korone i kada globalna ekonomija opet normalno proradi“, istakao je Đukanović.

On je kazao da je ubijeđen da će saradnja između Crne Gore i Slovenije na tom planu dobiti novi zamah.

Đukanović je zahvalio Pahoru na pažnji koju posvećuje evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, dodajući da se nada da će i na Brdu za nekoliko dana, i kasnije tokom slovenačkog predsjedavanja, imati vrlo intezivnu komunikaciju koja će biti u korist evropske perspektive Zapadnog Balkana i stabilnosti Evrope.

Najčitanije