fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa UCG počelo prijavljivanje za upis u prvu godinu osnovnih studija

Na UCG počelo prijavljivanje za upis u prvu godinu osnovnih studija

Podgorica, (MINA) – Prijavljivanje za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG), u novoj akademskoj 2024/25. godini, počelo je danas i biće završeno sjutra u 16 sati, kada se sistem za elektronsku prijavu zatvara.

Iz UCG su saopštili da, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice.

Konkursom je, kako su naveli iz te visokoškolske ustanove, ukupno predviđeno 3.186 mjesta.

Iz UCG su rekli da je na Arhitektonskom fakultetu predviđeno 50 mjesta, na Biotehničkom 155, Ekonomskom 370, Elektrotehničkom 330, Fakultetu dramskih umjetnosti 35, Fakultetu likovnih umjetnosti 48, Fakultetu političkih nauka 140.

Kako su naveli, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje predviđeno je 120 mjesta, na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo 150, Filološkom fakultetu 230, Filozofskom 285, Građevinskom 110, Mašinskom 150.

Iz UCG su kazali da je na Medicinskom fakultetu predviđeno 185 mjesta, Metalurško-tehnološkom 100, Muzičkoj akademiji 28, Pomorskom fakultetu 260, Pravnom 210 i Prirodno-matematičkom 230.

„Testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu se 1. jula„, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će raspored termina polaganja predmeta biti istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica.

„Prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu se od 2. do 3. jula, prema rasporedu koji će biti istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica“, rekli su iz UCG.

Prijemni ispiti se, kako su kazali iz te visokoškolske ustanove, organizuju za upis na studijske programe – Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, kao i na stručno-umjetničke studijske programe.

„Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 6. julom, prema rasporedu organizacionih jedinica“, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su podsjetili da je unaprijeđen i postupak elektronskog potpisivanja ugovora o studiranju na Univerzitetu, kao posljednjeg koraka elektronskog upisa na UCG.

„Usluga elektronskog potpisivanja ugovora o studiranju razvijena je prošle godine u okviru projekta “E-usluge kao odgovor na Covid-19”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa ministarstvima prosvjete i javne uprave“, kaže se u saopštenju.

Cilj projekta je, kako se navodi, podsticanje mladih na korišćenje digitalnih servisa u interakciji sa institucijama, bez čekanja u redovima i prikupljanja dokumenata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije