fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa rad sudija 120 pritužbi, disciplinska odgovornost u jednom slučaju

Na rad sudija 120 pritužbi, disciplinska odgovornost u jednom slučaju

Podgorica, (MINA) – Stranke u sudskim sporovima su tokom prošle podnijele 120 pritužbi na rad sudija, piše Dan.

U istom peridu Sudski savjet je utvrdio disciplinsku odgovornost jednog sudije, kojem je izrečena novčana kazna, a podnijete su četiri predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije.

U Izvještaju Sudskog savjeta navodi se da stranke najviše žale na presude, gdje ovo tijelo nije nadležno za odlučivanje.

Tokom prošle godine, Sudskom savjetu je podnijeto 120 pritužbi, a iz 2019. godine prenijeto je 50, a iz 2018. četiri pritužbe.

Nakon razmatranja na sjednicama Savjeta, u 89 pritužbi zauzet je stav, kod ostalih je postupak u toku.

U izvještaju Savjeta se navodi da je najčešći motiv obraćanja stranaka nezadovoljstvo sudskom odlukom, o čemu Sudski savjet ne može odlučivati i nema ovlašćenja da se miješa u postupke koji su u toku.

Pojasnili su da to tijelo samo zauzima stav o navedenim pritužbama kako je to propisano Zakonom o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Poslovnikom Sudskog savjeta, a stranke svoje nezadovoljstvo mogu iznijeti u postupcima po pravnim lijekovima na odluku.

Ipak, prema sadržaju žalbi koje podnose stranke, uočeno je da se u nekim od njih ukazuje i na određeno ponašanje sudija, pa je Savjet bio mišljenja da takve pritužbe moraju da budu predmet razmatranja tog tijela i predložio da se na drugačiji način pristupi pripremi odgovora za stranke.

Na sjednici Savjeta koja je održana prošle godine formirana je posebna Komisija za pritužbe, koja kao posebno tijelo prati i ažurira postupanje po pritužbama.

Najčitanije