fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa Cetinju i u Nikšiću od ponoći mjere kao u Podgorici

Na Cetinju i u Nikšiću od ponoći mjere kao u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), odlučilo je da na Cetinju i u Nikšiću od ponoći budu uvedene iste privremene mjere sprečavanja širenja koronavirusa kakve su uvedene u Podgorici.

U Prijestonici i Nikšiću obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina.

Iz Vlade su naveli da se ta obaveza ne odnosi na objekte stanovanja.

„Zaposleni i putnici u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi) i vozilima kojima se obavlja prevoz zaposlenih za sopstvene potrebe moraju nositi zaštitne maske“, kaže se u saopštenju.

Zaštitne maske moraju da nose i vozači i putnici u putničkom vozilu, osim članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Na Cetinju i u Nikšiću okupljanje građana na otvorenim javnim mjestima ograničeno je do 40 osoba, a na zatvorenim do 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski.

Navodi se da su privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima u Nikšiću i Cetinju, obavezni da rad organizuju tako da za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta.

Oni, kako je saopšteno, moraju da onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka, kao i da između stolova obezbijede udaljenost od najmanje dva metra.

Iz Vlade su kazali da je potrebno da obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme, u skladu sa preporukama IJZ.

„Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju tako da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedna osoba na 10 metara kvadratnih, ali ne više od 20 osoba“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da su privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama u Nikšiću i na Cetinju obavezni da obezbijede poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga, kao i drugih mjera, u skladu sa uputstvom IJZ.

Iz Vlade su dodali da će se mjere koje će od ponoći biti uvedene u Prijestonici i Nikšiću primjenjivati sedam dana, nakon čega primjena može biti produžena.

Kako su istakli, nema zaštićenih, niti pošteđenih od koronavorusa.

„Niti postoji grad koji nije u opasnosti. Stoga je bitno da i tamo gdje nijesu na snazi stroge mjere, građani sami usvoje obrasce ponašanja koji su efikasni u prevenciji – nošenje maski uvijek i svuda, distanca koliko god je to moguće i higijena ruku“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije