fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa brzinu širenja koronavirusa utiče nekoliko faktora

Na brzinu širenja koronavirusa utiče nekoliko faktora

Vašington, (MINA) – Na brzinu širenja novog korona virusa utiče nekoliko faktora, a vrijeme i klima sigurno su među njima, kazao je profesor epidemiologije na Univerzitetu Harvard, Mark Lipsič.

On je rekao da je najveći problem što je COVID-19 potpuno novi virus i istakao da su naučnicima potrebna nova istraživanja koja mogu preciznije da predvide njegov razvoj i slabosti.

Lipsič je uvjeren da na brzinu širenja virusa utiče nekoliko faktora, a vrijeme i klima sigurno su među njima, prenosi Radio televizija Slovenije.

„Poznato je da kod sezonskog gripa toplo vrijeme pozitivno utiče na smanjenje brzine širenja, ali jednostavno nije dovoljno pouzdanih istraživanja da bi se napravila jasna paralela između gripa i novog koronavirusa“, kazao je Lipsič.

Kako je naveo, najmanje tri faktora važna su u prenošenju virusa, a među kojima je ljudsko ponašanje svakako važno.

“Ljudi imaju tendenciju boravka u zatvorenim prostorima mnogo više zimi nego ljeti, gdje cirkulacija vazduha nije uvijek najbolja. Svaka osoba ima manje ličnog prostora na raspolaganju nego ljeti, kada više možemo biti na otvorenom”, kazao je Lipsič.

Kako je rekao, drugi važan aspekt je imunološki sistem koji zimi slabi do te mjere da je osjetljiviji na infekcije nego ljeti.

Infektivnost je takođe važna, a čini se da je taj faktor najviše potcijenjen u novom korona virusu.

Mnogi vjeruju da će toplo vrijeme okončati brzo širenje koronavirusa.

“Toplo vrijeme obično počinje u aprilu. Tada će virus nestati”, rekao je američki predsjednik Donald Tramp.

Da bi se postigao takav zaključak potrebno je mnogo istraživanja.

Profesor medicine na Univerzitetu Marilend Muhamed M. Sajadi objavio je studiju prije nekoliko dana koja je odnosi na povezanost vremenskih uslova i mjesta sa visokom zaraznošću novim korona virusom.

Istraživači su primijetili da su mjesta s visokom zaraznošću povezana vrlo sličnim geografskim i vremenskim uslovima.

Autori su 5. marta otkrili da određena područja sa najvećim brojem obolijevanja od korona virusa imaju poprilično zajedničke tačke u geografskoj širini, temperaturi i vlažnosti.

Na temelju toga predviđaju u kojim bi gradovi u budućnosti moglo da bude najviše zaraženih korona virusom.

U njihovom izvještaju navedeni su London, Mančester, Berlin, Prag, Hamburg, Vankuver, Nju Jork, Varšava, Glazgov, Kijev.

Kako se navodi, za sada je nemoguće predvidjeti kako će se novi korona virus zapravo širiti.

Navodi se da je najviše zaraze bilo na mjestima gdje je bila zima, ali čak ni mjesta sa toplijim vremenom nijesu imuna na novi koronavirus.

Najčitanije