fbpx
NaslovnicaCrna GoraMuratović: Građani da doprinesu borbi protiv nasilja

Muratović: Građani da doprinesu borbi protiv nasilja

Podgorica, (MINA) – Veliki broj slučajeva nasilja u porodici pokazuje da postojeće zakonske norme i propisi nijesu adekvatni, kazala je predsjednica Foruma žena Bošnjačke stranke Sabina Muratović i pozvala građane da prijavljujući nasilje doprinesu borbi protiv te pojave.

Muratović je kazala da zabrinjava porast broja krivičnih djela nasilja u porodici u Crnoj Gori.

Kako je navela, u posljednjih desetak dana prijavljeno oko 20 slučajeva nasilja u porodici, pri čemu se osam slučajeva desilo u samo jednom danu, 19. oktobra.

“Ovako veliki broj slučajeva nasilja u porodici nam pokazuje da postojeće zakonske norme i propisi nijesu adekvatni, kada se i pored toga što je nasilje u porodici kategorisano kao krivično djelo, dešavaju svi ovi slučajevi, što dokazuje da na nasilnike nema prevelikog uticaja”, kazala je Muratović.

Ona je podsjetila na nedavni slučaj femicida u Podgorici jer, kako je kazala, sistem zaštite žrtava nasilja nije funkcionisao na ispravan način i žrtva nije dobila odgovarajuću zaštitu, bez obzira na to što je redovno prijavljivala prijetnje.

“Ovaj i ostali slučajevi nasilja koji se dešavaju i ponavljaju su crveni alarm da je krajnje vrijeme da se država ozbiljno pozabavi ovim problemom“, kazala je Muratović.

On je dodala i da država i vlast moraju uraditi više i preduzeti sve potrebne korake u rješavanju ovog problema.

„Vidimo da je vrhovni državni tužilac, upućivanjem obavezujućeg Uputstva za postupanje u slučajevima nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, pokrenuo rješavanje dijela ovog problema, a sada je zadatak da izvršna i zakonodavna vlast preduzmu neophodne korake potrebne za borbu protiv ovog izuzetno ozbiljnog problema u našem društvu”, rekla je Muratović.

Ona smatra da država mora da posveti više pažnje promociji načina prijavljivanja slučajeva nasilja, kao i da se obezbijedi lak i jednostavan način prijavljivanja problema uz najveći stepen zaštite identiteta žrtve i njenih podataka u zvaničnim izvještajima koji su dostupni javnosti.

Kako je dodala, treba ohrabriti i građane koji nisu žrtve nasilja, ali su svjedočili tome, da nasilje prijave i da se uspostavi sistem koji će im obezbijediti zaštitu identiteta.

Muratović je istakla i važnost pružanja stručne pomoći žrtvama nasilja.

“Treba se posebno posvetiti radu sa žrtvama nasilja, njihovoj rehabilitaciji i povraćaju osjećaja sopstvene sigurnosti, koji trenutno pod ovim uslovima ne mogu imati“, rekla je Muratović.

Ona je naglasila da je neophodno izmijeniti zakone o zaštiti od nasilja u porodici i o krivičnom postupku na način da se preciznije i obuhvatnije opišu djela nasilja u porodici, mjere zaštite od nasilja, kao i strože i veće kazne za počinioce, a posebno povećati kazne za povratnike u vršenju ovog krivičnog djela.

„Treba pooštriti i kazne za kršenje zabrane prilaska žrtvi nasilja, jer prema slučajevima koji su se dešavali, vidjeli smo da postojeće mjere nemaju veliki učinak i ne odvraćaju izvršioce od ponavljanja djela”, rekla je Muratović.

Ona je pozvala sve građanke i građane Crne Gore da, kako je rekla, dignu svoj glas i doprinesu borbi protiv nasilja u porodici i porodičnoj zajednici.

“Jer samo zajedno možemo zaustaviti ovu devijaciju koja može zadesiti svakog od nas ili nekog od naših najbližih“, zaključila je Muratović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tea Gorjanc Prelević, HRA

HRA: Dosta je neosnovanih političkih napada na sudije

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) odbila je poziv Demokrata nevladinim organizacijama...