fbpx
NaslovnicaCrna GoraMUP da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta

MUP da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta.

Zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da su toj nevladinoj organizaciji pristigle desetine informacija od birača iz različitih opština da su im promijenjena biračka mjesta na kojima su prethodnih godina, pa i decenija glasali, a da prethodno nije nastala nikakva promjena njihove adrese, ili bilo kog podatka.

Ta pojava, kako je navela, nije nova u izbornim ciklusima, pa postoji mogućnost da za dio tih promjena postoje racionalna objašnjenja.

„Međutim, ćutanje ili ignorisanje ovakvih dešavanja može biti veoma opasno“, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je rekla da javnost prije izbornog dana mora čuti detaljnije informacije o toj pojavi.

“Zato pozivamo MUP da objavi precizne podatke za koliko je tačno građana, koji imaju biračko pravo, ova promjena napravljena u odnosu na prethodne izbore, po pojedinim osnovama za promjenu i po opštinama”, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je kazala da ukoliko to MUP ne uradi precizno i transparentno, ostaće realan razlog za sumnje u moguću zloupotrebu, što značajno utiče na povjerenje građana u izborni proces.

Iz CDT-a su pozvali građane da na vrijeme, preko sajta biraci.me i call centra MUP-a, provjere na kom biračkom mjestu glasaju, kako na izborni dan ne bi morali da lutaju od jednog do drugog biračkog mjesta, što dovodi do stvaranja gužvi i tenzija.

Kako je navela Gvozdenović, da bi građani mogli da pronađu svoje biračko mjesto, ti servisi moraju biti u funkciji.

Ona je rekla da to ima dodatni značaj u svjetlu upozorenja od nadležnih državnih organa da se mogu očekivati hakerski napadi u toku izbornog dana.

„Prije samo par mjeseci, tokom lokalnih izbora prošle godine, imali smo situaciju da ti servisi nijesu bili funkcionalni u toku izbornog dana, što je izazvalo nedoumice kod većeg broja birača i stvaranje gužvi na biračkim mjestima“, kazala je Gvozdenović.

Takvi propusti državnih organa, kako je dodala, izuzetno se negativno odražavaju na izborni proces.

“Ne smijemo doći u situaciju da makar i jedan građanin bude onemogućen da iskoristi svoje pravo glasa zbog administrativnih prepreka”, poručila je Gvozdenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije