fbpx
NaslovnicaCrna GoraMugoša: Predložene izmjene Zakona o PiO problematične

Mugoša: Predložene izmjene Zakona o PiO problematične

Podgorica, (MINA) – Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PiO) problematične su sa aspekta ustavnosti i zakonitosti, jer se radi o potencijalno diskriminatornoj i antisistemskoj mjeri, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini kazao da se postavlja pitanje zašto bi samo sudije Ustavnog suda sticale pravo na penziju dvije godine nakon svih građana i zašto sudije tog, a ne redovnih sudova.

Mugoša smatra da se najavljenim izmjenama potencijalno ozakonjava politički uticaj.

On je rekao da je Ustavni sud u decembru prošle godine obavijestio Skupštinu da predsjendiku Ustavnog suda Miloradu Gogiću prestaje mandat pozivajući se na Zakon o radu.

„Gdje se kaže da 27. maja Gogiću prestaje radni odnos po sili Zakonu o radu i time stiče pravo na starosnu penziju. Sticanje prava na starosnu penziju je definisano u Ustavu kao uslov za prestanak funkcije sudije Ustavnog suda“, naveo je Mugoša

On je ukazao da je na osnovu toga Ustavni odbor raspisao u januaru poziv za izbor člana Ustavnog suda umjesto Gogića, koji je trajao mjesec.

„Ustavni odbor 5. marta konstatuje da su se prijavili kandidati i formira komisiju. Od tada do danas komisija ne utvrđuje da li kandidati ispunjavaju uslove javnog poziva“, istakao je Mugoša.

On je kazao da su nakon toga, 20. marta, poslanici predložili dopune Zakona o Ustavnom sudu kojima žele mjesec prije isteka mandata predsjedniku Ustavnog suda za godinu produže mandat.

„Takođe i sudijama kojim pred kraj godine ističe mandat i stiču pravo na penziju, i njima da se produži na određeni vremenski period“, rekao je Mugoša.

On je podsjetio da su nakon toga poslanici, kad je bilo jasno da su izmjene neustavne, povukli dopune Zakona o Ustavnom sudu i predložili da se sedam dana prije plenuma mijenja Zakon o PIO bez javne rasprave.

Mugoša je naveo da se tim zakonom izdavajaju samo sudije Ustavnog suda koje penziju stiču sa 67 godina, za razliku od svih ostalih građana koji to pravo ostavruju sa 65 godina starosti.

Prema njegovim riječima, to normativno rješenje je problematično sa aspekta ustavnosti, odnosno zakonitosti jer se radi o potencijalno diskriminatornoj i antisistemskoj mjeri.

“Postavlje se pitanje zašto bi samo sudije Ustavnog suda sticale pravo na penziju dvije godine nakon svih ostalih građana, a ne i sudije redovnih sudova“, dodao je Mugoša.

On je kazao da se radi o „neviđenoj pravnoj vratolomiji“, sa ciljem da se nekim sudijama na silu produži mandat i dodao da argumenti koje su kolege iz parlamentarne većine iznijele nijesu utemeljeni.

„Na ovaj način, kada se pri isteku mandata sudijama, instat izmjenama zakona, produžava mandat, nemojte se čuditi kad se kaže da se na taj otvara ogroman prostor za politički uticaj sa obrisima političke korupcije“, rekao je Mugoša.

On je kazao da treba da se povede ozbiljna i šira, ali stručna rasprava o pitanju sticanja prava na starosnu penziju i za sudije i za tužioce, koja će rezultirati donošenjem sistemskog zakona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...