fbpx
17.9 C
Podgorica
October 1, 2022.
NaslovnicaCovid19Mugoša: Plašim se da smo zakasnili sa novim mjerama

Mugoša: Plašim se da smo zakasnili sa novim mjerama

Podgorica, (MINA) – Crnogorskom zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, ocijenio je predsjednik ljekarske komore Aleksandar Mugoša, dodajući da se plaši da se sa novim mjerama zakasnilo.

Mugoša je pojasnio da je kolaps zdravstvenog sistema onaj trenutak kada ne budu mogli da pomognu svima, čak i ni onim najugroženijim.

„Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih ljekara i medicinskog osoblja“, kazao je Mugoša gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On je građane zamolio da od ljekara ne traže da se pravdaju za ono što rade na poslu.

Mugoša je naveo da u svakom trenutku u Kliničkom centru Crne Gore dežura oko 40 ljekara i da kovid kriza ugrožava zdravlje nacije.

„To nije dovoljno da bi mi adekvatno liječili, da bi mi liječili sve naše građana koji boluju od drugih bolesti. Kovid kriza ugrožava javno zdravlje i zdravlja nacije“, upozorio je Mugoša.

On je kazao da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj građana, pa su prinuđeni da odlaze u privatne bolnice.

„Finansijska situacija u mnogim porodicama je takva da ne mogu sebi da priušte liječenje i imamo situacije da veliki ili određeni broj građana nema pristup zdravstvenoj zaštiti“, naveo je Mugoša i dodao da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

On je rekao i da u Crnoj Gori ima 50 hiljada pacijenata koji imaju dijabetes i da su onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao kardiovaskularni bolesnici.

„Do sada se 215 inficiranih i oboljelih ljekara obratilo Ljekarskoj komori za pomoć“, kazao je Mugoša i dodao da je nažalost izgubljeno nekoliko ljekara, prenosi portal RTCG.

Mugoša je apelovao na Vladu i ministarstva zdravlja i finansija da nađu neki model da se ljekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

Govoreći o novim mjerama, Mugoša je kazao kako se plaši da se sa njima zakasnilo.

„Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, oboljelih i nažalost umrlih građana Crne Gore“, zaključio je Mugoša.

Najčitanije

AMSCG kiša

Oprez zbog mokrih puteva

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori jutros se saobraća po mjestimično mokrim putevima, a...