fbpx
NaslovnicaCrna GoraMitrović: Uraditi studiju izvodljivosti za regionalni reciklažni centar

Mitrović: Uraditi studiju izvodljivosti za regionalni reciklažni centar

Nikšić, (MINA) – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa lokalnim upravama i stručnim konsultantima, otpočeće što prije izradu studije izvodljivosti za projekat izgradnje regionalnog reciklažnog centra, saopšteno je nakon sastanka u Nikšiću sa predstavnicima sedam opština.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović najavio je da će biti i formirana komisija koja treba da pronađe ”najbolje modalitete” za realizaciju ideje o izgradnji regionalnog reciklažnog centra.

Kako je saopšteno, o mogućnostima izgradnje regionalnog reciklažnog centra danas su u zgradi nikšićke Opštine sa Mitrovićem razgovarali predsjednik Opštine Marko Kovačević,kao i čelnici Žabljaka, Šavnika, Plužina i Tivta, Veselin Vukićević, Jugoslav Jakić, Mijuško Bajagić i Željko Komnenović i potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević.

Na sastanku su o rješavanju tog ekološkog gorućeg problema razgovarali i sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi, Dejan Radonić, direktor D.O.O. Čistoća iz tog grada, Vasilije Seferović, sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirode i kulturne baštine Opštine Kotor, Bojana Petković, kao i predstavnici Direktorata za ekologiju Igor Jovanović i Dušan Bugarin.

”Svi prisutni su se saglasili da se opštine suočavaju sa velikim problemom upravljanja otpadom i podržali inicijativu za izgradnju regionalnog reciklažnog centra”, navedeno je nakon sastanka.

Konstatovano je i da je prvi korak u realizaciji tog velikog i kompleksnog projekta izrada studije u kojoj bi se jasno definisali osnovni parametri kao što su količina otpada, udaljenost od opština, troškovi transporta i tehnologija koja bi se koristila prilikom obrade otpada, kao i potrebna finansijska sredstva.

Mitrović je nedavno boravio u Nikšiću i obišao neuređeno privremeno gradsko odlagalište otpada Mislov do, udaljeno šest kilometara od centra grada, i najavio da će ta deponija biti zatvorena, a umjesto nje otvorena nova koja bi trebala da bude u blizini mjesta budućeg Reciklažnog centra za više opština.

On je Mislov do nazvao divljom deponijom i jednom od najcrnjih ekoloških tačaka u Crnoj Gori.

Kako je tada ocijenio, ima puno divljih deponija u Crnoj Gori i stiče se utisak kao da je zatrpana smećem, zbog čega se Mislov do mora zatvoriti, a isplanirati otvaranje zajedničkog Reciklažnog centra za više opština.

Mitrović je naveo da je Ministarstvo formiralo stručnu ekipu koja će uraditi višekriterijumsku optimizaciju i rangiranje, kao i definisati gdje je optimalni prostor za budući Reciklažni centar za komunalni otpad.

Prema njegovim riječima, nadležni obilaze Centre za reciklažu u okruženju, kako bi se vidjeli primjeri na koji način su taj problem riješile i koju tehnologiju primijenile zemlje Evropske unije (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije