fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo ne raspolaže tačnim informacijama

Ministarstvo ne raspolaže tačnim informacijama


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete pokazalo je da ne raspolaže svim i tačnim informacijama, ocijenjeno je iz grupe građana koja se protive izgradnji vrtića u dvorištu Gimnazije u Baru.

Iz Ministarstva je u ponedjeljak saopšteno da će vrtić u Baru biti izgrađen zato što je to državni projekat, iza koga stoje godine priprema i najbolje namjere, proizašle upravo iz peticije građana.

U reagovanju grupe građana se navodi da bi se iz saopštenja Ministarstva javnost »mogla zapitati čije nam se to ministarstvo obraća, jer djeluje kao da nije odavde, iz Crne Gore«.

»Prije svega, upadljivo je da ne raspolažu svim i tačnim informacijama. Kažemo to ovako, jer oni sigurno ne žele da manipulišu širu javnost koja se informiše upravo putem ovakvih saopštenja«, kazali su iz grupe građana.

Kako su naveli, od samog početka učesnici građanske inicijtive su naglasili da su svim srcem i razumom za izgradnju novog vrtića u Baru, i da takav projekat ima njihovu punu podršku.

Iz grupe građana su kazali da je tačno da su upravo građani Bara peticijom tražili izgradnju vrtića.

»To je apsolutna istina, kao što je i istina da je veliki broj potpisnika te davne peticije, potipisao i novu kojom se traži izmjena u potpunosti neadekvatne lokacije«, kaže se u saoppšenju.

Ističe se da ne postoji nijedan suvisao razlog za izgradnju predškolske ustanove u školskom dvorištu koje koriste tri škole, u ulici u kojoj nezavisno od vremenskih prilika svakodnevno nastaje saobraćajni kolaps, »i to za 375 naših najmlađih sugrađana, čija dobrobit ovakvim projektom biva ugrožena«.

Iz grupe građana su kazali da im nije odgovoreno na pitanje kako će se u novostvorenim uslovima djeca zaštiti u slučaju bilo kakve katastrofe, i to ne samo ona iz vrtića, već i djeca iz Osnovne škole “Blažo J. Orlandić” kao i đaci Gimnazije i Srednje ekonomsko ugostiteljske škole.

»Nevjerovatno je da u saopštenju nijednom riječju nije odgovoreno na pitanje zašto je Crna Gora morala da masakrira 93 stabla čempresa i amfiteatre, čitav park u centru grada, pored brojnih drugih neiskorištenih parcela u blizini – Crna Gora za koju se svi nadamo da će povratiti svoj atribut ekološke države«, navodi se u saopštenju.

Iz grupe građana su se osvrnuli i na navod da je Skupština opštine Bar iskazala jasan stav o građaskoj inicijativi, i podsjetili da je 14 odbornika glasalo u korist inicjative, sedam protiv i 13 uzdržanih. »Jedini jasan stav je da peru ruke od svojih obaveza prema građanima Bara«.

Veoma je, kako navode, interesantno da Ministarstvo u saopštenju označava upravo opštinu Bar kao glavnu i odgovornu za planiranje tog projekta, iako su u prethodnim mjesecima opština i Ministarstvo prebacivali odgovornost sa jednih na druge.

»Još jedan od dokaza da je saopštenje pisano bez uvida u dokumentaciju, jeste opovrgavanje planova za izgradnju stambenih objekata na mjestu manjeg vrtića pored zgrade Centra bezbjednosti (CB), kao i na mjestu same zgrade CB«, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, prema Detaljnom urbanističkom planu (DUP), umjesto postojećeg vrtića je planiran objekat gabarita suteren, prizemlje i sedam etaža (SU+P+7), a umjesto zgrade policije objekat gabarita SU+P+10.

»To nedvosmisleno stoji u planskoj dokumentaciji – posljednjem usvojenom DUP-u. Ukoliko je to izmijenjeno u prethodna tri mjeseca, tim bolje, to će onda biti još jedan dokaz da se ovakvi planovi mogu i moraju promijeniti«, kazali su iz grupe građana.

Prema njihovim riječima, nadležni organi su pokazali nevjerovatan stepen otuđenosti od svojih sugrađana.

»Uprkos borbi za koju je čuo region, a ne samo Crna Gora, uprkos pokrenutom sudskom procesu, doveli su nas pred svršen čin i sada pokazuju da se prema građanskoj inicijativi ophode kao prema političkom protivniku umjesto da je vide kao konstruktivnu volju građana«, kaže se u saopštenju.

Iz grupe građana su naglasili da svaki građanin Bara želi izgradnju vrtića i najbolji život za svu djecu, ne samo onu do šest godina starosti.

»Mi ćemo se boriti za prava kako naših najmlađih, tako i učenika srednjih i osnovnih škola, koje vi uporno zaboravljate«, kazali su iz grupe građana.

Oni su poručili da će se boriti i za pravo svih građana da imaju lijep i funkcionalan grad, sa parkovima i otvorenim, slobodnim površinama, bez ogromnih saobraćajnih gužvi i nepotrebnog zagađenja.

»Vi mašite svojim autoritetom, ali ne zaboravite da je za stvaran autoritet nužna premisa poštovanje, baš ono što gubite svojom arogancijom i nabustošću. I još jedno – ističete da je vrtić državni projekat, a mi vas pitamo čija su ovo djeca, zar nijesu i ona državna, i zar država nema odgovornost pred njima«, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije