fbpx
NaslovnicaCrna GoraMineralna vuna iz Željezare po imanjima mještana u Rubežima

Mineralna vuna iz Željezare po imanjima mještana u Rubežima

Nikšić, (MINA) – Imanja i kuće nekoliko porodica u nikšićkom prigradskom naselju Rubeža, koja se nalaze uz Željezaru Tosčelik, prekrivena su, kako se pretpostavlja, mineralnom vunom, rasutom iz jednog od tornjeva fabrike.

Prema tvrdnjama mještana, čestice te materije padale su i nekoliko dana prije nevremena, ali je oko 15 hiljada kvadrata njihovih imanja potpuno zasuto i sa krupnim komadima 24. i 25. februara kada je bilo veliko nevrijeem i vjetar.

Jedan od mještana, protojerej Miodrag Todorović, rekao je da su domaćinstva u tom dijelu i od ranije imali probleme sa zagađenjem životne sredine, ali da je sada za sve njih šok.

„U početku nijesmo znali šta se dešava, niti odakle je to popadalo po našim dvorištima, kućama, imanjima, dok nijesmo uočili da ta, kako pretpostavljamo mineralna vuna, pada iz objekta, naizgled kao vodotornja Željezare“, rekao je Todorović.

Mještani su se, kako je naveo, obratili Inspekciji za ekologiju, koja je odmah došla uzela uzorke popadale materije, kao i uzorke zemlje sa imanja i čekaju se rezultati toksikološke i drugih analiza.

Prema njegovim riječima, iz Inspekcije su im predočili da su naložili nadležnima u Željezari da im u roku od pet dana očiste imanja koliko je to moguće, makar veće djelove popadale materije, ali niko se iz fabrike nije oglasio.

„Najgore su sitne čestice, manje od mikrona, koje je vjetar raznio svuda po našoj imovini, baštama, voćnjacima. Ne znamo šta da radimo, kao ni da li sitne čestice i dalje sipe iz vodotornja Željezare kako ga mi nazivamo“, rekao je Todorović i dodao da se plaše da ovaj ekološki incident ne bude imao “duže i dublje” posledice po okolinu i život mještana.

Prema njegovim riječima, ljudi su u strahu, jer ne znaju smiju li udisati takav vazduh, smiju li izaći napolje, otvoriti prozore, unijeti drva ispred kuće da nalože vatru da se griju i život im je potpuno paralisan.

„Moja porodica ima ukupno oko 10, 4 hiljade kvadrata imovine, a oko 6,5 hiljada kvadrata je ova guba uhvatila. Kako izaći na kraj sa tim, šta to znači i za livadu, i za voćku, zemljište“, rekao je Todorović, pokazujući svuda okolo popadale čestice i krupne komade te materije.

I mještanka, Bosiljka Peatović, kazala je da je na njihovo imanje od oko osam hiljada kvadrata, na kome su kuće tri porodice, potpuno prekriveno sitnim česticama, ali ima i krupnijih komada.

„Ne znamo šta da radimo. U kuću ne možemo ući što nećemo prvo dobro očistiti obuću, prozore ne otvaramo, djecu ne smijemo pustiti u dvorište, niti raširiti napolje opranu robu, ne znamo da da li smijemo saditi, iako smo bili uzorali bašte“,rekla je Peatović.

Mještani ne znaju, kako je istakla, ni kako da se očiste njihova dvorišta, jer samo mogu pokupiti krupnije popadale komade.

„Šta sa sitnim česticama koje su pokrile svaki milimetar, što se posebno vidi noću kada sva trava, voćke, bašte, dvorište, sve što nas okružuje svijetli. Koliko nam je toga ušlo u pluća, teško je pretpostaviti, jer je, posebno kada je bila velika mećava, letjelo na sve strane“, zabrinuta je Peatović.

Govoreći o odnosu nadležnih iz Željezare o tom problemu, rekla je da se niko ne pojavljuje, makar ni da se ljudski izvini, a bilo im e naloženo da dođu da vide šta da se radi.

„Samo nas je na početku obišlo dvoje inženjera, koji su odmah predočili upravi Željezare Tosčelik o zatečenom katastrofalnom stanju na našim imanjima i kasnije pozvali da provjere kolika je površina prekrivena tim materijalom“, navela je Peatović.

Iz Uprave za inspekcijske poslove rečeno je novinarima da na odgovor o toj situaciji treba da sačekaju do sledeće sedmice.

Iz Željezare Tosčelik odgovoreno je da je snažni olujni vjetar orkanske jačine, koji je počeo 22. i 23. februara i trajao četiri dana nanio ogromnu štetu i toj fabrici i njenom vodotornju zapremine 250 metara kubnih.

„Taj rezervoar obložen je staklenom vunom koja je služila kao izolator. Pretpostavlja se da su djelovi staklene vune naneseni vjetrom dospjeli u obližnja dvorišta”, saopšteno je iz Željezare Tosčelik.

Ukazuje se da je upravu fabrike 25. februara Ekološke inspekcija obavijestila da je ”jedna osoba pozvala inspekciju povodom djelova staklene vune koji su naneseni snažnim vjetrom dospjeli u njeno dvoriste”.

”Odmah nakon što smo obaviješteni poslali smo dva inženjera da obiđu teren i prema njihovoj procjeni, čišćenje nije moguće zbog djelova staklene vune koji su usitnjeni na sitne komade. U suprotnom kompanija Tosćelik bi bez ikakvih problema organizovala čišćenje tih dvorišta”, obrazlažu iz fabrike.

Uprava fabrike je saopštila da je kompanija Tosčelik postupila ”profesionalno i krajnje odgovorno, iako se pomenuti događaj desio kao posljedica više sile, a ne nikako kao bilo kakav naš propust”.

Djelovi staklene vune naneseni vjetrom, kako se navodi, nijesu otpad nastao iz procesa proizvodnje u fabrici, već djelovi izolatora sa krovne površine i ne predstavljaju otpad opasan po okolinu što su potvrdili stručnjaci koji se bave ovom problematikom.

“Kompanija se raspitala koji je najbolji način da se očiste površine na koje su naneseni djelovi staklene vune i po dobijanju stručnih mišljenja, ukoliko to bude moguće spremna je da očisti povrsine kao znak odgovornosti i postovanja propisa”, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije