fbpx
NaslovnicaCrna GoraMINA LIVE: Obrazovnom sistemu su neophodne hitne promjene. Što možemo da uradimo?

MINA LIVE: Obrazovnom sistemu su neophodne hitne promjene. Što možemo da uradimo?

Na Facebook stranici portala Roditelji.me u utorak, 22. novembra u 13 časova biće emitovan online intervju posvećen promjenama u obrazovnom sistemu.

Obrazovnom sistemu su neophodne hitne promjene. Što možemo da uradimo? – naziv je razgovora čija će gošća biti dr Biljana Maslovarić, profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Ovim intervjuom Roditelji pitaju – UŽIVO udruženje Roditelji i agencija Mina nastavljaju realizaciju projekta Roditelji između činjenica i mišljenja.

Analiza sistema obrazovanja u Crnoj Gori od 2015-2020. godine koju su uradili UNICEF i Ministarstvo prosvjete i predstavili je ove sedmice, pokazala je da je kvalitet obrazovanja u Crne Gore nizak u poređenju sa drugim zemljama.

Prema navodima ovog dokumenta, čak 40 odsto učenika nije steklo minimalni nivo znanja i kompetencija, 95 procenata nastavnika je nezadovoljno zaradama, 70 odsto djece pohađa osnovne škole koje nemaju adekvatnu infrastrukturu, a u prosjeku 16 učenika koristi jedan računar.

Sa profesorkom Maslovarić razgovaraćemo o onome što je prioritet u reformi obrazovanja, ali i pokušati da otkrijemo gdje smo to kao društvo pogriješili u prethodnom periodu. Da li su loše strane našeg obrazovnog sistema rezultat nedovoljne posvećenosti, zanemarivanja problema, nedovoljnih ulaganja i loših poteza?

Roditelji, koji su zainteresovani za ovu temu, u prilici su da prije i tokom intervjua, koji se emituje iz studija agencije Mina, u komentarima na našim društvenim mrežama postavljaju pitanja.

U okviru projekta Roditelji između činjenica i mišljenja, koji finansiraju Evropska unija u Crnoj Gori i Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici, udruženje Roditelji i agencija MINA bave se temama iz oblasti obrazovanja, koje treba da pomognu roditeljima da steknu jasniju sliku o problemima na koje često ukazuju.

 

 

Najčitanije