fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilović: Vraćanje Podgorice građanima suština kampanje

Milović: Vraćanje Podgorice građanima suština kampanje

Podgorica, (MINA) – Efikasna gradska uprava i vraćanje Podgorice građanima suština je kampanje Podgoričke liste, koju čine ostvareni i uspješni ljudi, poručio je nosilac te liste i bivši ministar pravde, Andrej Milović.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program Podgoričke liste za izbore u Glavnom gradu, koji su zakazani za 29. septembar, rekao da su skupili potpise i da će na listi biti mnogi istaknuti pojedinci.

Milović je kazao da će lista biti predstavljena kada je budu predali.

„Ova lista će biti sigurno najprijatnije iznenađenje podgoričkih izbora. A možda i neće biti iznenađenje, jer vidite šta partije rade, a građani su siti toga“, naveo je Milović.

Kako je kazao, “Podgoricu su otele političke partije, koje su je prigrabile kao plijen”.

„Suština je da vratimo Podgoricu građanima, da gradska uprava bude efikasna. Praktično, ličimo na zapušteni ulaz zgrade bez skupštine stanara, gdje se vidi neorganizovanst, takva je danas Podgorica i naša dužnost je to da spriječimo“, rekao je Milović.

Kako je kazao, to je glavni motiv Podgoričke liste, koja je građanska i nestranačka.

„Ovo je nestranačka organizacija slobodnih profesionalaca, koja za cilj ima da radi i sprovede program“, naveo je Milović.

On je rekao da će se Podgorička lista finansirati isključivo iz donacija.

Upitan da li su radili ankete, Milović je kazao da one nemaju svrhu.

“PES plaća pet hiljada EUR poznatog crnogorskog anketara. Imam već pretpostavku da će, kada budu ankete, svesti Podgoričku listu na jedan odsto. Ako bude jedan odsto, ja ne treba da živim u ovom gradu, a ne da se bavim politikom”, naveo je Milović.

On je dodao da ne postoji bolja anketa nego nakon izbora.

“To će pokazati da PES samostalno nema preko deset odsto, odnosno da su ispod deset odsto. Ako nađete čovjeka koji će da kaže da je glasao PES i da će ponovo da ga glasa, ja mislim da je to ugrožena vrsta”, rekao je Milović.

Upitan o potencijalnim koalicijama nakon izbora, on je kazao da treba sačekati 29. septembar da se vidi koliko će ko glasova imati.

„Neki se malo više junače nego što imaju, ne traže džabe da nastupaju zajedno u velikoj koaliciji, znaju šta im misle Podgoričani i vide kakva im je podrška“, naveo je Milović.

Na pitanje da li imaju aspiracije ka formiranju partije na nivou države, on je odgovorio da su za sada fokusirani isključivo na Podgoricu.

„Mi treba da doprinesemo da Vlada padne u Podgorici i znam da će ona pasti. Partije koje čine Vladu u Podgorici neće preći 40-41 odsto glasova, i to će biti početak nečeg što treba da se desi“, kazao je Milović.

Upitan šta zamjera aktuelnoj vlasti u Podgorici, Milović je rekao da je problem što nijesu realizovani projekti.

On je istakao da će svaki projekat, nebitno ko ga predlaže, sagledati i ako je dobar podržati.

„Grad je uspavan, nije čist, izgubio je svoju dušu, vlast je zaboravila neka poznata lica Podgorice i sportske kolektive. Mislim da takvi politički obračuni i primitivizam moraju biti pobijeđeni“, rekao je Milović.

Upitan o stambenom fondu koji se pominje u programu, Milović je naveo da Glavni grad ima preko 200 stambenih jedinica.

„Potrebni je naći način kako da se podijele ti stanovi, da nađemo modalitet da to bude pravedno i pravično. Podgorica treba da pomogne ljudima kojima to stvarno treba“, kazao je Milović.

On je dodao da treba da pomognu policajcima, vatrogascima, prosvjetarima.

„Neko 30-40 godina nosi značku i služi ovom gradu, a živi kao podstanar. Te ljude smo zaboravili. Posebno ćemo se posvetiti tome, jer ima veliki broj podstanara u Crnoj Gori“, kazao je Milović.

Dragutin Đeković sa Podgoričke liste objasnio je da je program podijeljen u osam tematskih cjelina i da predstavlja inovativan pristup dizajnu programa, jer je on samo osnova i okvir, a svi građani su dobrodošli sa predlozima.

„Vjerujemo da samo na otvoren, integrativan i participativan način se može napraviti program po mjeri građana i grad po mjeri čovjeka“, rekao je Đeković.

On je, govoreći o programu zelene Podgorice, kazao da je zaštita životne sredine najvažniji zadatak ove generacije.

„To moramo da uradimo, ako ništa drugo zbog čistog vazduha i odgovora na klimatske promjene“, rekao je Đeković i poručio da će vratiti zdrav životni prostor.

On je kazao da će se posvetiti sistematskoj zaštiti Gorice, kao i da se mora formirati još jedna park šuma, na lješkopoljskoj Gorici.

Đeković je naveo da će stvoriti i zeleni fond iz kojeg će obezbijediti finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

„Ono što već postoji treba da održavamo, inoviramo i unaprijedimo, uz formiranje novih parkova u Podgorici“, rekao je Đeković.

Irena Stevović je, govoreći o kulturnom afirmisanju Podgorice, rekla da Glavni grad zaslužuje da bude centar mnogih kulturnih dešavanja.

“Kada govorimo o ulaganju u nove projekte, mislim na izgradnju gradskog pozorišta, na formiranje fonda za kulturu”, navel je Stevović i istakla da je rad na polju kulture za njih od krucijalne važnosti.

Nikola Raičević sa te liste ocijenio je da je potrebno kontinuirano raditi na obrazovanju i buđenju svijesti o važnosti recikliranja.

“Želimo da izgradimo do kraja postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, radićemo na eliminaciji nelegalnih odlagališta otpada, unaprijedićemo vodosnabdijevanje ruralnih i prigradskih naselja“, naveo je Raičević.

Maja Gardašević, govoreći o programu humana Podgorica, poručila je da će vratiti poštovanje ranjivim kategorijama građana.

Ona je kazala da su isplanirali izgradnju gradske bolnice i stvaranje sistema dnevnih centara.

Garadašević je istakla da je prvi značajan veliki projekat otvaranje dnevnog centra za onkološke pacijente u Glavnom gradu, navodeći da će obezbijediti i psihološku podršku oboljelim i njihovim porodicama.

„Daćemo podršku izgradnji gradske bolnice, a proširićemo i kapacitete za azil za napuštene kućne ljubimce. Vratićemo zdrave navike i unaprijedićemo sportske objekte u gradu, uredićemo više gradskih šetališta i izgradićemo strategiju razvoja sporta u Glavnom gradu“, rekla je Gardašević.

Advokat Nemanja Vukićević rekao je da je cilj Podgoričke liste da profesionalizuju gradske službe i preduzeća.

„Samim tim ćemo službe i preduzeća učiniti otvorenim za građane Podgorice“, dodao je Vukićević.

Kako je kazao, planirali su da uvedu centralizovani sistem plaćanja, da građani dobijaju zajedno sve račune koje treba da plaćaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Crvene zvezde u Parizu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Crvene zvezde pobijedili su večeras u gostima ekipu Pariza 80:77,...