fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilović - Ebner: EUROPOL pozdravlja prvu SKY presudu u Crnoj Gori

Milović – Ebner: EUROPOL pozdravlja prvu SKY presudu u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Prva sudska presuda u predmetu gdje su ključni dokazi pribavljeni iz SKY aplikacije, predstavlja značajan korak naprijed u borbi protiv organizovanog kriminala, zaključeno je na sastanku crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića i zamjenika izvršne direktorke EUROPOL-a, Jirgena Ebnera.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da je Milović istakao da su se SKY prepiske pokazale kao ključan element u razbijanju kriminalnih mreža, a da sada postaju i snažna osnova za efikasno procesuiranje počinilaca krivičnih djela.

Navodi se da je na sastanku, u sjedištu EUROPOL-a u Hagu, ocijenjeno da je organizovani kriminal ozbiljna prijetnja za bezbjednost i ekonomije i država zapadnog Balkana i Evropske unije.

“U borbi sa tako velikom i dobro organizovanom opasnošću jedino možemo računati na pozitivan ishod ako sinhronizovano djelujemo i ako smo do kraja kooperativni i požrtvovani.Bez ove borbe nema uređene države, čiji je temelj vladavina prava”, ocijenio je Milović.

On je dodao da je to nezaobilazan uslov zatvaranja najzahtjevnijih poglavlja 23 i 24, bez kojih nema napredovanja na putu EU integracija i naglasio da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije fundamentalni prioritet Vlade.

Ebner je, kako se navodi, istakao da je saradnja između Crne Gore i EUROPOL-a u posljednje vrijeme značajno porasla, precizirajući da je razmjena informacija porasla za impresivnih 25 odsto.

Ovaj podatak, prema njegovim riječima, pokazuje snažnu posvećenost Crne Gore u borbi protiv prekograničnog kriminala i unaprjeđenju pravne sigurnosti na evropskom kontinentu.

Ističe se da je sastanak bio prilika da se potvrdi kontinuirana podrška EUROPOL-a Crnoj Gori u njenim nastojanjima da se suprotstavi izazovima koje sa sobom nosi organizovani kriminal, kao i da se istakne važnost međunarodne saradnje u ovom kontekstu.

“Milović i Ebner su se složili da je ova saradnja od vitalnog značaja za stvaranje bezbjednijeg okruženja za građane Crne Gore i šire regije”, kaže se u saopštenju.

Milović je poručio da će Vlada nastaviti da jača kapacitete u pravosuđu, sa posebnim fokusom na unapređenje saradnje sa EUROPOL-om i drugim međunarodnim partnerima u cilju efikasnije borbe protiv svih oblika kriminala.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg

Putevi pretežno suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima i...