fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Evropske integracije glavni katalizator reformi u regionu

Milatović: Evropske integracije glavni katalizator reformi u regionu

Podgorica, (MINA) – Evropske integracije ostaju glavni katalizator neophodnih političkih, institucionalnih, ekonomskih i bezbjednosnih reformi za aspirante sa Zapadnog Balkana, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na otvaranju samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Milatović je domaćin samita SEECP koji se danas održava u Podgorici, a kojim se završava predsjedavanje Crne Gore ovoj regionalnoj inicijativi.

“Današnjim sastankom zaključujemo godinu koja je donijela brojne izazove, koji su učinili još očiglednijom važnost bliske saradnje i partnerstva za trajnu stabilnost i otpornost jugoistočne Evrope”, kazao je Milatović.

On je ocijenio da je proteklu godinu obilježio niz pozitivnih pomaka na evropskoj agendi, otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, davanje statusa kandidata Sarajevu, Kišinjevu i nedavno odobravanje vizne liberalizacije za Prištinu.

“Postavljena kao sveobuhvatni prioritet našeg predsjedavanja, evropske integracije ostaju glavni katalizator neophodnih političkih, institucionalnih, ekonomskih i bezbjednosnih reformi za aspirante iz našeg regiona i šire”, poručio je Milatović.

Kako je istakao, region mora da pronađe konsenzus kako bi zajedničkim naporima krenuo naprijed i ubrzao proces integracija.

“Članstvo u Evropskoj uniji (EU), stoga, ne treba posmatrati kao jednokratnu riječ, već kao trajnu ravnotežu međusobne odgovornosti i benefita”, kazao je Milatović.

On je podsjetio da je Crna Gora nedavno obilježila šestu godišnjicu članstva u NATO-u i da se pridruživanje Alijansi može posmatrati kao uvod u pristupanje države EU.

Milatović je rekao da je privilegija da na početku mandata ima priliku da sa najvišim zvaničnicima učesnica SEECP-a razmijeni mišljenja o mogućnostima daljeg razvoja regionalne saradnje u okviru ovog značajnog foruma.

“Crna Gora pridaje veliki značaj jačanju regionalnih veza, a regionalnu saradnju posmatra kao preduslov ukupnog razvoja, stabilnosti i obezbjeđivanja boljeg kvaliteta života svih naših građana”, poručio je Milatović.

On je kazao da su prijetnje proistekle iz invazije Rusije na Ukrajinu dovele bezbjednost na sam vrh regionalnih i evropskih političkih agendi.

Milatović je dodao da su članice SEECP-a duboko zabrinute zbog trenutnih tenzija u regionu, te da očekuje da će se kroz mir i dijalog doći do održivih rješenja.

On je rekao da je Crna Gora prije tri godine doživjela prvu demokratsku tranziciju i da se trajna stabilnost ne može postići bez potpuno funkcionalne demokratije.

Milatović je podsjetio da je moto predsjedavanja Crne Gore inicijativom “SEE of culture, SEE of cooperation” i da je veliki potencijal za intenzivniju saradnju i međusobno razumijevanje ugrađen i u kulturne veze koje zbližavaju učesnice SEECP-a.

Samitu na kome će biti usvojena zajednička Deklaracija, prisustvuju visoki zvaničnici učesnica SEECP-a – predsjednici Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Kosova Vjosa Osmani, Bugarske Rumen Radev, Albanije Bajram Begaj, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Samitu prisustvuju i potpredsjednik Vlade Moldavije Oleg Serebrian, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i predstavnici Evropske komisije, Evropske Službe za spoljne poslove, Rumunije, Grčke i Slovenije.

Predsjedavanje SEECP-u od Crne Gore 1. jula preuzeće Sjeverna Makedonija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...