fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Davanje mandata Spajiću bila ispravna odluka

Milatović: Davanje mandata Spajiću bila ispravna odluka

Podgorica, (MINA) – Davanje mandata za formiranje nove vlade Milojku Spajiću bila je apsolutno ispravna odluka, rekao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Milatović je, na pres konferenciji sa američkim kongresmenom Majkom Tarnerom, na pitanje da li i dalje smatra da je bilo dobro dati mandat Spajiću, odgovorio da je svaka odluka koja je u skladu sa Ustavom, zakonom i demokratskom praksom dobra odluka.

“Smatram da je davanje mandata gospodinu Spajiću a u skladu sa obavljanim formalnim konsultacijama sa političkim subjektima, apsolutno ispravna odluka”, naveo je Milatović.

Na pitanje da li smatra da je, time što je sugerisao ko treba da bude dio buduće vlade, izašao iz svojih nadležnosti on je kazao da ima pravo da iznese svoj politički stav.

“I uvijek kada iznosim svoj politički stav, iznosim ga u interesu prosperiteta države i građana Crne Gore”, poručio je Milatović.

Upitan da li je siguran da će, ukoliko kolicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) bude dio buduće vlade, ta koalicija javno podržati sankcije Rusiji i priznati nezavisnost Kosova, Milatović je odgovorio da on snažne stavove ima jedino oko stvari koje se tiču principa.

“Principi su sljedeći – vlada mora biti napravljena na principima ubrzanja crnogorskog puta ka EU, njenog kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i naravno Crne Gore kao dobrog susjeda u kontekstu dobrosusjetske politike”, naveo je Milatović.

On je rekao da je, pored tih spoljnopolitičkih principa, važno da vlada ubrza refome u pravosuđu, kako bi se dodatno osnažila borba protiv kriminala i korupcije.

“Sa Tarnerom sam dodatno razgovarao o činjenicama koliko je Crna Gora u prethodnom periodu bila zarobljena država, koliko je na visokim funkcijama u pravosuđu imala ljude koji su bili dio organizovanog kriminala i korupcije. To su podaci koje dobijamo preko Sky aplikacije koja nam je bila dostavljena preko naših strateških partnera iz Evrope i SAD”, kazao je Milatović.

Poboljšanje standarda građana, kako je istakao, još jedan je od principa na kojem treba temeljiti novu vladu.

“Tih pet principa su oni principi za koje se snažno zalažem kao predsjednik države”, rekao je Milatović.

Na pitanje da li je od ZBCG dobio ganrancije da će se zalagati za te principe, on je rekao da je od početka bio jasan i principijelan u kontekstu toga kako buduća vlada treba da izgleda.

“Ponavljam, Vlada mora biti napravljena na principima kredibilnog NATO članstva, ubrzanja EU puta i uloge koju Crna Gora ima u kontekstu dobrosusjedskih odnosa”, naveo je Milatović.

On je kazao da je od SAD zatražio dodatnu podršku u smislu Crne Gore kao uspješne evropske priče i najboljeg signala za sve istočnoevropske države da je proces proširenja EU živ i ostvariv.

“Mislim da se naši partneri iz SAD potpuno slažu da je priča učlanjenja Crne Gore u EU puno veća od same Crne Gore”, naveo je Milatović.

Milatović je naveo da je, tokom razgovora sa Tarnerom, poslao snažnu poruku da je ubijeđen da Crna Gora može postati zemlja u koju SAD najviše imaju povjerenja u ovom dijelu svijeta.

On je rekao da između SAD i Crne Gore postoji strateško partnerstvo u okviru NATO saveza.

Milatović se, kako je rekao, zahvalio Tarneru na njegovoj dosadašnjoj podršci demokratskom razvoju Crne Gore kao i na njegovoj ulozi u vrijeme kada je Crna Gora postala članica NATO-a.

“Mislim da je upravo ovakvo interesovanje senatora i kongresmena, generalno američke administracije, jedna dobra osnova, dodatno unaprijeđenog prijateljstva i strateškog partnerstva naše dvije zemlje”, naveo je Milatović.

Tarner je kazao da Crna Gora ima snažnu vezu sa SAD, kao i da ona nije samo partner u bilateralnim odnosima već da u NATO-u cijene njenu snažnu podršku i glas u toj Alijansi.

On je rekao da SAD podržavaju put Crne Gore ka EU, dodajući da je ta tranzicija jako bitna.

Tarner je Milatoviću zahvalio na njegovom angažovanju u izgradnji demokratskih institucija Crne Gore.

“Crna Gora je tu postigla veliki napredak”, dodao je Tarner.

Upitan kako komentariše to što Milatović apeluje da jedna proruska i anti-NATO partija bude dio vlade, Tarner je naveo da je veoma ponosan na to što je Crna Gora postigla tokom svog NATO članstva.

Majk Tarner
foto: Služba za informisanje predsjednika

“Ponosni smo na njen angažman i na ono što je postigla u svojoj vojsci, podršci NATO-o. Impresioniran sam snažnom posvećenošću predsjednika (Milatovića) NATO-u i uvjeren sam da je još ranije u svojim izjavama bio izričit da će Crna Gora gora ostati snažan član NATO-a”, zaključio je Tarner.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Jelovici trajno zaplijenjeni trupci

Podgorica, (MINA) – U Jelovici je danas zaplijenjena bespravno posječena drvna građa i uz...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi