fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedenica: Oprezno sa predloženim zakonom o amnestiji

Medenica: Oprezno sa predloženim zakonom o amnestiji


Podgorica, (MINA) – Predlogu zakona o amnestiji koji je dostavljen Skupštini treba pristupiti sa posebnim senzibilitetom i oprezom iz više razloga, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

U predlogu koji je u skupštinskoj proceduri navodi se da su iz amnestije izuzeta lica koja su osuđena za ratne zločine, krivična djela iz oblasti polne slobode, osuđeni za korupciju, kao i oni koji su na potjernicama.

Predlogom iz amnestije nisu izuzeti osuđeni za teška ubistva i druga teška krivična djela.

Medenica je kazala Danu da je Predlog zakona o amnestiji je uvršten u dnevni red skupštinskog zasjedanja, što ne znači i da je usvojen.

“Nije opravdano komentarisati skupštinsku agendu i time prejudicirati aktivizam, samostalnost i nezavisnost parlamenta u odlučivanju”, navela je Medenica.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić kazao je da bi prilikom donošenja odluke o tom zakonu zakonodavac morao imati u vidu težinu krivičnih djela na koja se amnestija odnosi.

“U obzir treba uzeti i mogućnost primjene drugih instituta krivičnog prava koji u krajnjem utiču na izrečenu presudu, poput instituta pomilovanja i uslovnog otpusta. Zalažem se za to da svako u okviru državnih organa radi svoj posao, a posao suda je da primjenjuje zakon, a Skupštine da ga donosi”, rekao je Savić.

I on smatra da sud ne treba da se upušta u ocjenjivanje opravdanosti i cjelishodnosti donošenja određenih zakonskih propisa, pa ni zakona o amnestiji.

“Kakav god zakon bude donijet, sudovi će ga primjenjivati”, istakao je Savić.

Poslanici vladajuće koalicije predložili su zakon o amnestiji kojim je predviđeno umanjivanje kazni za 15 odsto osuđenima koji su u zatvoru, odnosno deset odsto onima koji još nijesu pošli na odsluženje kazne.

Najčitanije

Budućnost ubjedljiva u Baru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u Baru ekipu Mornar Barskog...