fbpx
NaslovnicaCrna GoraMaske u školama obavezne

Maske u školama obavezne

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu na osnovu koje svi zaposleni i učenici, tokom boravka u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju obrazovni program i vaspitni rad, moraju da nose zaštitne maske.

Iz tog Vladinog resora saopštili su da su od te naredbe izuzeti oni koji, usljed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti, ne mogu da nose masku ili mogu da je nose uz određena ograničenja.

“Temelj naredbe je očuvanje zdravlja đaka, jer je pohađanje nastave u školama jedan od stubova pravilnog rasta i razvoja u svim segmentima”, kazali su iz Ministarstva.

U isto vrijeme, kako su naveli, nošenjem maske u školama štiti se i zdravlje onih koji im prenose znanje, ali i okruženja kom se vraćaju nakon škole.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su da je u ovom trenutku obavezno nošenje maske nužno za regularan početak školske godine.

Kako su naveli iz tog resora, u slučaju pozitivnog nalaza, u izolaciju neće ići djeca koja su nosila maske.

Iz Ministarstva su podsjetili da je ranije usaglašeno da časovi traju 30 minuta, odjeljenja ostaju zajedno i da škole imaju veliki odmor.

Ranije je usaglašeno i da djeca mogu da nose užinu bez dijeljenja sa ostalima, ali i da im se, prilikom ulaska u škole, svima mjeri temperatura i dezinfikuju ruke.

“U cilju očuvanja regularnog rada škola, Ministarstvo zdravlja obavezalo je Institut za javno zdravlje da i nasumično vrši testiranja đaka i zaposlenih u školama”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će se pravila u vezi sa pohađanjem nastave, shodno promjeni epidemiološke slike, prilagođavati.

“Uz nadu da je došlo vrijeme da se poštovanje mjera ne svodi na strah od kontrola, već na odlučnost da se virusu odupremo, Ministarstvo zdravlja poziva kompletnu javnost da bude dosljedna u primjeni osnovnih mjera”, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ponovo pozvali sve zaposlene u prosvjeti, koji su od trenutka nabake prvih vakcina bili i ostali prioritet za imunizaciju, da se vakcinišu i doprinesu očuvanju ličnog i javnog zdravlja, ali i kontinuitetu regularnih vaspitno-obrazovnih procesa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije