fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu

Marković: Počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu


Podgorica, (MINA) – Crna Gora stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata dočekuje sa podijeljenim osjećanjima, kao datum pijeteta prema svim žrtvama, ali i kao datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore, poručio je premijer Duško Marković.

On je kazao da je samo jedna zemlja koja se dosljedno i hrabro borila na strani pobjedničkih sila Antante, i teško stradala u toj borbi, ostala bez državnog imena i zadugo bez pomena u toj novoj Evropi.

“Zato je 11. novembar 1918. u crnogorskom pamćenju datum koji nosimo sa podijeljenim osjećanjima”, kazao je Marković.

Om je rekao da je dan velike istorijske pobjede moderne Evrope, kojoj je i Crna Gora sa svojih tadašnjih manje od 400 hiljada stanovnika priložila oko 20 hiljada žrtava, datum pijeteta prema svim tim žrtvama.

“Ali nažalost i datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore, datum koji nas podsjeća na tragičnu nepravdu koja nam je učinjena od sila pobjednica Velikog rata”, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, nema sličnog primjera – ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobjedničkoj strani istorije.

“Ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu“, naveo je Marković u obraćanju javnosti povodom stote godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

Marković je rekao da istorijske činjenice ukazuju da se, u jednom dijelu, i sama Crna Gora nije snašla u tim prelomnim godinama uoči i tokom Prvog svjetskog rata.

„Desetkovana vojska u dva balkanska rata; žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju; a potom – kakve li nepravde! – predata u ruke srpskoj komandi”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije.

Marković je kazao da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija ralizovala takvu ideju – bio nezakonit i nelegitiman, pokriven plaštom nelegalne „Podgoričke skupštine“, koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore.

“A donijela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica“, istakao je Marković.

Premijer je rekao da je skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi tu državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svjetskog rata.

„Danas u Parizu, sto godina kasnije, na onom istom mjestu na kome 1918. godine nije bilo mjesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu – i suštinski, i simbolički Crna Gora se vratila tamo gdje i pripada”, kazao je Marković.

On je rekao da je kako se danas, sa obnovljenom državnošću, nespornim mjestom u društvu najrazvijenijih država modernog svijeta, prisjećamo tegobnih vremena od prije jednog vijeka, dužnost da se na ovaj dan oda počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu, njeno državno i nacionalno dostojanstvo.

Prema njegovim riječima, na njihovoj herojskoj žrtvi iznikli su temelji na kojima je obnovljena naša država.

“Njihova žrtva nas obavezuje da i danas čvrsto i odlučno branimo ono za šta su položili svoje živote: čast i dostojanstvo naše jedine otadžbine Crne Gore. Neka im je vječna slava i hvala!“, naveo je Marković.

Najčitanije