fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Neće biti nestabilnosti

Marković: Neće biti nestabilnosti

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da vjeruje u političku i ličnu zrelost političkih lidera Demokratskog fronta (DF) i da nije zabrinut u vezi sa nagovještajima događaja koji će uslijediti nakon objavljivanja sudske odluke i procesu za pokušaj terorizma.

On je, na pitanje novinara po otvaranju četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region u Budvi da li očekuje destabilizaciju prilika u državi poslije donošenja sudske odluke najavljene za četvrtak, ocijenio da je to nemoguće.

Marković je kazao da Crna Gora nije zemlja u kojoj su takvi sukobi mogući pa čak i tim povodom.

“Ne samo zbog toga što je Crna Gora stabilna država u kojoj institucije funkcionišu, u kojoj svaki izazov može biti institucionalno riješen sa aspekta obezbjeđivanja stabilnosti, sigurnosti pojedinaca i države nego zbog toga što, bez obzira na retoriku koju smo čuli i koja nije prijatna, koja djeluje zbunjujuće, vjerujem u odgovornost političkih lidera DF-a“, kazao je Marković.

On je dodao da DF kao najjača opoziciona politička snaga u Crnoj Gori snosi zajedno sa vlašću odgovornost za red i stabilnost.

„Razumijem da je ovaj proces bio iscrpljujući, ne samo da razumijem nego sam i čuo da su oni ispoljavali nezadovoljstvo sadržajem tog procesa, navodnim političkim pritiskom od vlasti na sudstvo što je apsolutno netačno, ali ja vjerujem u njihovu političku odgovornost, u političku i ličnu zrelost i nijesam zabrinut oko dešavanja koja će uslijediti nakon objavljivanja sudske odluke“, rekao je premijer.

On je ocijenio da svako ispoljavanje nespremnosti poštovanja sudskih odluka i neslaganja sa sudskim postupkom predstavlja pritisak na samostalnost pravosuđa i njegov rad.

Upitan da li su u vezi sa donošenjem sudske odluke podignut nivo pripravnosti određenih državnih službi i zaštite najviših državnih ličnosti, Marković je rekao da nema nikakvog posebnog i vanrednog stanja.

„Nemamo procjenu da se u Crnoj Gori može desiti nestabilnost, pa i ovim povodom. Službe bezbjednosti su u redovnim aktivnostima, funkcioneri rade svoj posao u okviru svoje nadležnosti sa sistemom bezbjednosti koji je redovan, kao što vidite tako da nema nikakvih vanrednih prilika tim povodom“, kazao je on.

Na pitanje novinara iz Srbije o odnosima dviju država, predsjednik Vlade je ocijenio da su odnosi dobri, da Crna Gora ne reaguje na povremene neutemeljene prigovore koji stižu iz Srbije.

„U posljednje vrijeme vidimo da postoji malo nervoze, da postoji prigovora i packi na crnogorsku politiku koja se tiče cijelog regiona, njegove stabilizacije i mira i prosperiteta. Kao što vidite mi u Crnoj Gori ne reagujemo na takve prigovore jer ih smatramo neutemeljenim”, kazao je Marković.

Crna Gora, kaže on, ima dosljednu politiku, to je država koja širi dijalog i toleranciju u regionu sa svima, a prije svih sa Srbijom.

Marković je rekao da Crna Gora razumije teško nasljeđe Srbije u rješavanju kosovskog problema, ponekad i nervozu.

“Ne slažemo se često sa prigovorima koji dolaze sa te strane na naš račun, ali kao što vidite ne reagujemo nervozno. Želimo da doprinosimo da Srbija riješi svoja teška pitanja ne samo zbog sebe nego i regiona u cjelini“, rekao je Marković.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...